Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’den Rusya’ya turizm çıkarması: Rusya, Türkiye’ye getirdiği uçuş kısıtlamasını kaldırmak için “biraz süre” talep etti

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay ve beraberindeki heyet, Rusya’da koronavirüs salgınından sorumlu Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova ile görüştü. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik uçuşlara getirdiği kısıtlamanın kaldırılması ile ilgili taleplerinin olumlu karşılandığını belirterek “Sadece yerinde gözlemleyip nihai kararı vermek için biraz süre talep ettiler” dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sağlık Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay ve beraberindeki heyet Rus muhatapları ile görüşmek için dün (17 Mayıs) Rusya‘ya gitti. 

Türk heyeti, Rusya’da koronavirüs salgınından sorumlu Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova ve beraberindeki Rus heyet ile görüştü. Yapılan görüşmede, Türkiye ve Rusya arasında karşılıklı uçuşların sürdürülmesi ve Rus turistlerin Türkiye’ye güvenli bir şekilde seyahat edebilmesi için alınması gereken önlemler ele alındı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Rus muhatapları ile yaptığı görüşme sonrasında Vnukova Havalimanı’nda açıklama yaptı. 

“Nihai kararı vermek için biraz süre istediler”

Rusya’nın Türkiye’ye yönelik uçuşlarına getirdiği kısıtlama ile alakalı temaslarda bulunduklarını söyleyen Ersoy, “Raporların değerlendirilmesi sonucunda bize en kısa süre içerisinde döneceklerini söylediler. Raporların değerlendirilmesinin ardından Türkiye’de yerinde gözlemlemeyle ilgili bize hemen bir ziyaret tarihi verecekler. Çok kısa bir sürede netleşecektir” dedi. 

Rus yetkililerin Türkiye’deki koronavirüs vaka sayılarında yaşanan düşüşün farkında olduklarını belirten Ersoy, “Bizim hava trafiğinin tekrar açılmasıyla ilgili talebimizi olumlu karşılıyorlar. Sadece yerinde gözlemleyip nihai kararı vermek için biraz süre istediler” şeklinde konuştu.

“Uçuşların başlaması ile ilgili atılacak adımlarda mutabakat sağladık”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da havalimanında yaptığı açıklamalarda, Rus aşısının Türkiye’ye gelmesi ve Rusya’dan uçuşların başlaması ile ilgili atılacak adımlar konusunda mutabakat sağlandığını belirtti. 

Rus yetkililerin Türkiye’deki tam kapanma ve kademeli normalleşme ile ilgili süreci yakından takip ettiklerini belirten Kalın, “En yakın sürede hem Rus aşısının Türkiye’ye gelmesiyle ilgili hem de turizm sezonunun, uçuşların başlaması ile ilgili atılacak adımlar ve sürecin hızlandırılması konularında mutabakat sağladık. Önümüzde, yakın vadede bir takvim var. Atılacak adımları, birlikte yakın bir şekilde takip edeceğiz” dedi.  

Rus heyeti Türkiye’yi ziyaret edecek

Türk heyeti ile yapılan görüşmeden sonra Golikova’nın ofisinden yapılan açıklamada, Rus yetkililerin koronavirüs durumunu incelemek ve uçak seferlerini yeniden başlatma kararını değerlendirmek üzere Türkiye’ye gideceği belirtildi.

Ziyarette Rus heyetin turistik tesisleri inceleyeceğine dikkat çekildi ve karşılıklı turistik seyahatleri yeniden başlatma koşullarını belirleyecek ortak bir eylem planının hazırlanmasına karar verildiği açıklandı. 

Aeroflot’tan haziran ayında uçuşlara iptal kararı

Rus havayolu şirketi Aeroflot, haziran ayında da Türkiye’ye yapılacak olan tarifeli uçuşları iptal ettiğini duyurdu. 

Haftada izin verilen iki İstanbul seferi dışında haziran ayında da Türkiye’ye tüm uçuşları iptal ettiğini ve bilet satışlarını durdurduğunu belirten Aeroflot, Koronavirüsle Mücadele Merkezi’nden gelecek olan nihai karar ile aldıkları kararı gözden geçirmeye hazır olduklarını duyurdu.

Aeroflot Sözcüsü Mihail Demin“Türkiye’ye satışları durdurduk ve haziran ayındaki tüm seferleri iptal ettik. Koronavirüsle Mücadele Merkezi’nin izin verdiği haftada iki İstanbul seferi istisna ki olası iptallerle ilgili yolculara rahatsızlık çıkarmamak için” ifadelerini kullandı. Çözüm bulunduktan sonra programı gözden geçirmeye ve gerekirse sefer sayılarını arttırmaya hazır olduklarını belirten Demin, “Diğer taşımacılar gibi hükümetin kararını bekliyoruz” dedi. 

Ne olmuştu?

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Koronavirüsle Mücadele Merkezi’nin Türkiye ile havayolu iletişiminin 15 Nisan’dan 1 Haziran’a kadar sınırlandırılmasına karar vermiş ve tur operatörlerine de Türkiye’ye yönelik tur satışlarına ara vermelerini önermişti.

Türkiye uzun yıllardır Rus turistlerin tatil yapmak için bir numaralı tercihi. 

2019 yılında Türkiye turizmde rekor bir yılı geride bırakmış ve 51,7 milyon ziyaretçi ağırlamış ve 34,5 milyar dolar gelir elde etmişti. Türkiye’ye en çok gelen yabancılar sıralamasında Rusya 7 milyon 17 bin 657 ziyaretçi sayısı ile birinci sırada yer almıştı. 

2020 yılında koronavirüs salgını nedeniyle bu sayı yarı yarıya düşmüş fakat en çok ziyaretçi gönderen ülke 2 milyon 128 bin 758 kişi ile yine Rusya olmuştu. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.