Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanlığı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın antisemitik açıklamalarını şiddetle kınıyoruz”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü (17 Mayıs) İsrail hakkında yaptığı açıklamaların “şiddete davetiye çıkardığını” ve “antisemitik olduğunu” belirterek, ABD’nin “bu sözleri şiddetle kınadığını” söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan Ned Price imzalı yazılı açıklamada, “Antisemitist dilin hiçbir yerde yeri yok. ABD, tüm biçimleriyle antisemitizmle mücadele etmek konusunda kararlı. Antisemitizme sıklıkla eşlik eden, şiddeti ve antisemitizmi destekleyen tehlikeli yalanları da ciddiye alıyoruz” denildi.

Açıklamayı Twitter hesabı üzerinden paylaşan Price, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yahudi karşıtı sözleri kınanacak nitelikte ve dünya sahnesinde ya da hiçbir yerde yeri yok. Türkiye’yi daha fazla şiddeti kışkırtabilecek dilden kaçınmaya çağırıyoruz. ABD, çatışmaya bir son vermeye odaklanıyor” dedi.

Dışişleri Bakanlığı: “İthamları bütünüyle reddediyoruz”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD tarafından yapılan açıklamaya tepki gösterdi. Açıklama şöyle: “ABD Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan (antisemitizme dair) açıklamada, Cumhurbaşkanımıza yönelik ithamları bütünüyle reddediyoruz. ABD Yönetimi’ni liderlerimize yönelik asılsız ithamlarda bulunmak yerine, İsrail’in sivil halka yönelik saldırılarının durdurulması için çaba sarf etmeye davet ediyoruz. Antisemitizm kavramı, İsrail’in etnik, dini ve kültürel temizlik politikalarını eleştiriden muaf tutmak amacıyla istismar edilmemelidir.”

Erdoğan, İsrail’e “terör devleti” demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Mayıs Pazartesi günü düzenlenen kabine toplantısının ardından yaptığı basın toplantısında, “Zalim İsrail, terör devleti İsrail, mukaddesatlarını korumak, binlerce yıllık evlerine, yurtlarına sahip çıkmak dışında hiçbir gayeleri olmayan Kudüs’teki Müslümanlara vahşice ve ahlaksızca saldırmaktadır” diye konuşmuştu.

Erdoğan, “İsrail’in Gazze ve Filistin’e saldırıları da uluslararası yardımda karşılığını bulamamıştır. İsrail burada hukuk tanımazlığını bir kez daha göstermiştir. Bunlar beş yaşındaki, altı yaşındaki yavruları öldürecek kadar katil. Kadınları yerde süründürecek kadar katil. Aynı sudan beslenenler de maalesef bunları destekliyor” demişti.

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’ı da şöyle hedef almıştı: “Sayın Biden, sözde Ermeni soykırımında Ermeniler’in yanında yer aldın. Şimdi de ciddi manada orantısız bir saldırı ile Gazze’ye saldıran ve yüz binlerce insanın şahadetine vesile olan bu olayda siz kanlı ellerinizde bir tarih yazıyorsunuz.”

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.