Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın aile şirketi hakkında çifte ceza soruşturması başlatıldı

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve aile şirketi Trump Organization hakkında çifte ceza soruşturulması başlatıldı. New York Eyaleti Başsavcılığı, salı günü (18 Mayıs) yaptığı açıklamada, iki yılı aşkın bir süredir Trump’ın başkanlık öncesi iş ilişkilerini soruşturan Manhattan Bölge Savcılığı ile birlikte Trump Organizasyonu hakkında ceza soruşturması başlatıldığını açıkladı. 

New York Times’ta yer alan habere göre, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın aile şirketi hakkında Manhattan Bölge Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturmaya New York Eyalet Başsavcılığı’nın da katıldığı belirtildi. İki savcılığın da Trump’ın aile şirketi Trump Organization (Trump Organizasyonu) hakkında bir yılı aşkın bir süredir paralel soruşturma yürüttüğü belirtilirken New York Eyaleti Başsavcılığı’nın “medeni hukuk” kapsamında yürüttüğü soruşturmanın “ceza soruşturulmasına” dönüştüğü aktarıldı. 

New Yok Başsavcısı Letitia James’in sözcüsü Fabien Levy, dün (18 Mayıs) yaptığı açıklamada “Şirketle ilgili soruşturmamızın tümüyle medeni hukuk kapsamında olmaktan çıktığına dair Trump Organizasyonu’nu bilgilendirdik. Manhattan Bölge Savcılığı’nın yanı sıra artık biz de Trump Organizasyonu hakkında cezai işlem soruşturması başlattık” dedi.

Ayrıca, New York Eyalet ve Manhattan Bölge savcılıklarının soruşturmaları birleştirmesiyle Trump Organizasyonu’nun dava sonucunda para cezası alabileceği duyuruldu. 

Daha önce Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance, Trump’ın aile şirketi hakkında mali ve vergi dolandırıcılığı, iş kayıtlarının tahrif edilmesi suçlamaları üzerinden kapsamlı bir ceza soruşturma başlatmıştı. Öte yandan New York Başsavcısı Letitia James’in 2019 yılında Trump Organizasyonu’na açtığı medeni soruşturma davası, şirketin mali kayıtlarda varlıklarının değerini uygunsuz şekilde şişirip şişirmediğini inceliyordu. New York Başsavcılığı bu kapsamda ManhattanNew YorkChicago ve Los Angeles eyaletlerinde bulunan “Trump mülkleri” hakkında belge talep etmişti.

Savcılıkların ortak yürüttüğü ceza soruşturmasında, Trump’ın New York’un Westchester County bölgesinde bulunan Seven Springs Estate adlı mülkü de dahil olmak üzere Trump ve ailesine ait birçok mülk hakkında soruşturma başlatıldı. 

Trump’ın aile şirket avukatları iki savcılığın dosyaları birleştirmesi ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Trump ise Manhattan Bölge Savcısı tarafından açılan ilk soruşturma için “Demokratik Parti’nin atadığı savcıların siyasi cadı avı, siyasi güdümlü hukuk tacizi, siyasi kan davası” yorumunda bulunmuştu. 

Trump Organizasyonu hakkında açılan davaların yanı sıra, ABD’nin Georgia eyaletine bağlı Fulton Bölges Savcılığı, Trump’ın geçen kasım ayında yapılan 2020 başkanlık seçim sonuçlarını değiştirmeye yönelik girişimleri hakkında soruşturma başlatmıştı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.