Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Galapagos Adaları açıklarındaki doğal kaya oluşumu Darwin Kemeri, erozyon nedeniyle çöktü

Ekvador’daki Galapagos Adaları açıklarında bulunan doğal kaya oluşumu Darwin Kemeri, pazartesi günü (17 Mayıs) çöktü. Ekvador Çevre Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre olay, erozyon nedeniyle yaşandı. Bakanlık açıklamada, kemerin çöküşünün ardından geriye kalan taşların fotoğrafını paylaştı.

https://twitter.com/Ambiente_Ec/status/1394397390384341004

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Galapagos Adaları’nın iklim değişikliğinin etkilerine karşı dünyanın en savunmasız yerlerinden biri olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Darwin Kemeri, pazartesi günü yıkılmadan önce böyle görünüyordu.

Adını evrim kuramının kurucusu İngiliz biyolog Charles Darwin’den alan Darwin Kemeri, her yıl dünyanın dört bir yanından gelen binlerce turist tarafından ziyaret ediliyordu. Kemer, köpekbalıklarını, kaplumbağaları, deniz şeytanı olarak da bilinen manta vatozlarını ve yunusları görme fırsatı sunduğu için dalgıçların da uğrak yerlerinden biriydi.

İklim değişikliğinin etkilerine karşı koyamayarak çöken tek doğal taş oluşumu, Darwin Kemeri değil. 2017 yılında, Malta’nın Gozo Adası’nda bulunan, Game of Thrones dizisinin çekim mekanlarından ve Kaptan Cousteau’nun “dünyanın en iyi beş dalış noktasından biri” diye nitelendirdiği Azure Window Kemeri de kuvvetli fırtına sonucu çökmüştü.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.