Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya, yolsuzluk yapan hükümet yetkililerini “topluma yeniden kazandırmak için” rehabilitasyon programı başlattı

İspanya, yolsuzluğu önlemeyi ve yolsuzluk yapan hükümet yetkililerinin “topluma yeniden kazandırılmaları”nı amaçlayan rehabilitasyon programı başlatıldığını duyurdu. Yetkililer, program kapsamında yolsuzluktan hüküm giyen kamu görevlileri üzerinde psikolojik testlerin yapıldığını ve yolsuzluktaki artışın nedenlerinin araştırıldığını söyledi.  

İspanya’da, 2018 yılında Halk Partisi hükümeti, devlet sözleşmeleri için alınan rüşvetlerin ortaya çıkmasının ardından patlak veren yolsuzluk iddiaları sebebiyle iktidardan düşürülen ilk parti olmuştu. İspanya’da birçok hükümet yetkilisinin yolsuzluğa karıştığı ve devlet fonlarından zimmetlerine para aktardıkları belirlenmişti. The New York Times’da yer alan habere göre İspanya’da, hem yolsuzluğun önüne geçmeyi hem de yolsuzluk yapan kişilerin “topluma yeniden kazandırılmalarını” amaçlayan 11 aylık bir rehabilitasyon programı başlatıldı. 

Cordoba’da bulunan cezaevi

İspanya’nın güneyindeki Cordoba şehrinin noteri 75 yaşındaki Carlos Alburquerque, 2015 yılında emekli olmadan önce yaklaşık 400 bin euro kamu fonunu zimmetine geçirdiği için dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Alburquerque, rehabilitasyon programına katılacağını belirterek, “Programla birlikte yarattığım hasarı onarabileceğim” dedi. 

Alburquerque, Cordoba’da bulunan cezaevinde 32 seans süreceği belirtilen rehabilitasyon programında psikiyatri ekibi tarafından gözetim altında olacak ve grup terapilerini diğer hükümlü memurlarla yapacak.

Carlos Alburquerque

“Para ve güçle her şeyden sıyrılabilecekleri fikriyle mücadele ediyoruz”

İspanya hapishanelerinden sorumlu eski yargıç Angel Luis Ortiz, İspanya’da yolsuzluğun diğer ülkelere oranla daha fazla olduğunu belirterek, yolsuzluk yaptığı için altı yıl hapis cezası alan eski İspanya Kralı Juan Carlos’un damadı eski Dük Inaki Urdangarin, iş insanı Francisco Correa dahil İspanya hapishanelerde yolsuzluğa karışmış iki bini aşkın yetkilinin daha rehabilite edileceğini söyledi. 

Ortiz, geçen mart ayından beri rehabilitasyon çalışmalarının yapıldığını ancak yolsuzluk nedeniyle hüküm giyen yetkililerin rehabilitasyon sonucu herhangi bir ceza indirimi almadıklarını belirtti. Rehabilitasyon programında en zor olanın mahkûmları ikna etmek olduğunu belirten Ortiz, “Onlar parası ve gücü olan insanlar. Paralarıyla her şeyden sıyırabilecekleri düşünüyorlar. Aslında biz, yardıma ihtiyaç duymadıkları fikriyle mücadele ediyoruz” dedi. 

Rehabilitasyon programını tasarlayan hapishane psikiyatristi Dr. Sergio Ruiz’in rehabilitasyon öncesi yaptığı anket sonuçlarına göre yolsuzluğa karışan yetkililerin klinik derece bencil, narsist kişilik özellikleri taşıdıkları ve kişilik bozukluğuna sahip oldukları ortaya çıktı.

Kaynak: NY Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.