Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taraftarlar takımlarının 2020-21 sezonu performanslarını değerlendiriyor (9): BB Erzurumspor ve Kayserispor

Süper Lig’de 2020-21 sezonu tamamlandı. Peki taraftarlar, takımlarının performansını nasıl değerlendiriyor? Büyükşehir Belediye Erzurumspor taraftarı Furkan Dağ küme düşen takımının, Kayserispor taraftarı Mehmet Topal ise son hafta ligde kalmayı başaran sarı-kırmızılıların 2020-21 sezonu performanslarını Medyascope’tan Ali Macit ve Kubilayhan Kavrazlı’ya değerlendirdi.

BB Erzurumspor için sezon nasıl geçti?

Aslında bu soruyu tek kelime ile bile cevaplasak yeterli olur: “Amatörce.” Erzurumspor yönetimi bir Süper Lig takımının yapmaması gereken bütün hataları yaparak takımı adeta uçuruma sürüklemiştir. Sezon öncesi Onursal Başkan Mehmet Sekmen ve Kulüp Başkanı Hüseyin Üneş arasında yaşanan polemik sonucu takım, o gün küme düşmüştü zaten. Hüseyin Üneş’in düşük bütçeli bir takım ile ilk on sıraya oynama isteği sonun başlangıcı oldu. Tabii bu süreçteki teknik direktör seçimleri de isabetsiz olduğundan sezona adeta 21. sırada başlayan BB Erzurumspor, Ömer Düzgün yönetiminde de beklenen transferleri ve takım olma ruhunu gösteremedi. Sezonun geneline bakarsak beş teknik direktör, iki başkanın değişmesine ve ruhsuz futbolcular topluluğunun olmasına rağmen lig, gayet iyi bir noktada tamamlandı. 40 puanlı BB Erzurumspor, 41 puanlı Kayserispor’un sadece 1 puan gerisinde kalarak küme düştü. Bu noktada söylenecek en güzel söz: “Amatör zihniyetle buna da şükür.”

BB Erzurumspor’un sezondaki en iyi ve en kötü futbolcuları kimdi?

Sezon geneline bakarsak BB Erzurumspor için çok fazla ön plana çıkan bir futbolcu olmasa da skora katkısı açısından ve takım içindeki o ruhsuz görüntüye rağmen çabasıyla göz dolduran bir Emrah Başsan vardı. Süper Lig’de yedi gol ve yedi asistlik katkısı ile BB Erzurumspor’un son haftaya kadar kümede kalma mücadelesinin en önemli oyuncusu oldu. En kötü futbolcu konusunda ise seçeneğimiz bir hayli fazla fakat BB Erzurumspor’un ikinci yarıda güzel başlayan gidişatına etki eden Yaw Ackah ve ilk yarıda kaledeki kötü performansıyla Fabien Farnolle’yi, bu isimlerin arasından ön plana koyabiliriz. Ackah’ın devre arasında rakibimiz olan Kayserispor’dan kiralanması, bu oyuncunun Kayserispor’a karşı ilk 11’de mücadeleye başlaması ve karşılaşmada yaptıkları göz önüne alındığında açıkcası BB Erzurumspor yönetimi ve o dönemdeki teknik heyetten başkasını sorumlu olarak göremiyorum. Bugün Kayserispor’dan alınmış olan iki puan olsaydı farklı şeyler konuşabilirdik. Bu kadar kurdun olduğu yerde amatörlük affedilmez.

Mesut Bakkal

Teknik direktör değişiklikleri ile sezon geçti. Hangi ismin performansından memnun kaldınız?

Toplam beş teknik direktör ve yardımcı hoca olarak görev yapan Şenol Fidan‘ı da sayarsak altı teknik direktör var önümüzde. Aslında bu tablo BB Erzurumspor için sezonun genelini özetliyor. Mehmet Özdilek ile önceki sezon TFF 1. Lig’de şampiyon olduktan sonra devam kararı bizce yanlış bir karardı. Yapılan transferler ve dokuz haftalık periyotta gösterilen performans da bunu kanıtlar nitelikte. Akabinde Hüseyin Çimşir ile anlaşılarak BB Erzurumspor’un kaderiyle oynanmıştır. Dört haftalık direkt rakipler ile oynanan o önemli dönemde hiç puan alamayarak camia hayal kırıklığına uğratıldı. Yönetimin değişmesi ve Hüseyin Çimşir’in takımdan ayrılmasının ardından, Ömer Düzgün yönetimi takımın başına Mesut Bakkal‘ı getirdi. BB Erzurumspor’un sezon içinde aldığı en doğru karar bu teknik direktör seçimiydi. İlk haftadan itibaren takıma adeta ruh aşılayan Mesut Bakkal, devre arasında yaptığı transferlerle ve oynattığı oyun ile takdiri hak etmişti. Fakat eleştirel olarak yaklaşmak gerekirse Kayserispor’dan transfer edilen Yaw Ackah’ın yine Kayserispor müsabakasında ilk 11’de başlatılarak BB Erzurumspor’u 10 kişi bırakması ve ligde kalma mücadelesinde doğrudan rakibi olan bir takıma evinde iki puan kaybetmesini, sezonun en önemli olayı ve Mesut Bakkal’ın yaptığı en önemli hata olarak sayabiliriz. Devamındaki mücadelelerde BB Erzurumspor’da düşüş devam etti ve son on haftaya Yılmaz Vural değişikliğiyle girildi. 27 puanla takımı devralan Yılmaz Vural, on haftalık periyotta dokuz maça çıkarken toplam 10 puan alabildi. Son dört haftaya girilirken evinde oynadığı Başakşehir ve Kasımpaşa maçlarından puan dahi alamayan BB Erzurumspor düşüşünü hızlandırdı ve ligin bitimine bir hafta kala 37 puana ulaşan BB Erzurumspor, Yılmaz Vural ile yollarını ayırdı. Son hafta ise Şenol Fidan yönetiminde kazanılan Alanyaspor müsabakasıyla beraber 40 puanla lig tamamlanmış oldu. Fakat için bu puan yeterli olmadığından BB Erzurumspor lige veda etti. Doğru kararlar, doğru zamanda alınmış olsaydı bugün ligde kalmayla alakalı bir yazı yazıyor olabilirdik.

Yeni sezonda takımınızda güçlendirilmesi gereken bölgeler var mı?

Şu anda kulüp içindeki en önemli konu olağanüstü kongre yapılacak mı ve eğer yapılacaksa yeni yönetim kimlerden oluşacak? Bu sorular cevap bulduktan sonra takımın hedefi ve transferde nasıl yol izleneceği konuşulacaktır. Şu da bir gerçek Süper Lig’de geçen bu sıkıntılı sezondan sonra takımda kimin gidip kimin kalacağı da muamma. Bize göre bütün bölgelere transfer yapılmalıdır ama dediğimiz gibi yönetim tam olarak kesinlik kazandıktan sonra hedefe göre transferler gerçekleşecektir.

Sizin için sezonun en unutulmaz maçı hangisiydi?

Bir taraftar gözüyle bakacak olursak 2018-2019 sezonunda BB Erzurumspor, ilk Süper Lig yılını geçirirken Doğu Anadolu’nun iki güzide şehri Erzurum ve Malatya bir rekabet içindeydi. BB Erzurumspor’un ilk Süper Lig tecrübesi olduğundan ve o dönem yapılan yanlışlardan ötürü hem Erzurum’daki hem de Malatya’daki maçları 3-1 lik skorlarla kaybetmiştik. Bu sezon ise adeta geçmiş sezonun rövanşı gibiydi. Mesut Bakkal’ın yönetiminde çıkılan ilk maçta Malatya’da 3-1’lik skorla kazanmış ve Erzurum’daki maç unutulmaz maçlar arasına girmişti. BB Erzurumspor’un üstün oyunuyla geçen maçta 90+6. dakikada Gabriel Obertan’ın ayağından bulduğu gol ile 1-0 kazanmıştı. İlk sezondaki mücadelenin rövanşını alan BB Erzurumspor’un bu mücadeleyi kazanması, tarihimizdeki unutulmaz maçlar arasına girdi.

Kayserispor için sezon nasıl geçti?

Kayserispor için sezon zorlu ve kritik yollardan geçti. Teknik direktörlerin, kadro dışındaki oyuncuları oynatması çok tepki gördü. Tepki göstermekte ise haklıydık. Çünkü bu futbolcular, skor olarak takıma katkı sağlamadığı gibi genel anlamda da Kayserispor’a yararı bulunmayan futbolculardı. Öte yandan sezon başında Robert Prosinecki‘nin isteklerini fazla bulan yönetim, Prosinecki’den sonra göreve gelen Bayram Bektaş‘ın isteklerini ise geri çevirmeyerek bayağı bir transfer yaptı. Takımın sezon genelindeki gidişatı da bu dönem içinde belli oldu aslında.

Kayserispor’un sezondaki en iyi ve en kötü futbolcuları kimdi?

Takımdaki en iyi futbolculara Pedro Henrique, Aaron Lennon, Aziz Behich, Uğur Demirok, Kolovetsios, Ramazan Civelek, Karlo Muhar’ın isimlerini verebilirim. Ayrıca Denis Alibec’in de şans verilseydi skora katkıda bulunacağını düşünüyorum. Öte yandan takımımızdaki en kötü futbolculara ise Muğdat Çelik, Manuel Fernandes, Wilfred Kanga, Harrison Manzala, Oğuzhan Çapar, Kevin Luckassen ve Zoran Kvrzic’i örnek olarak verebilirim.

Yalçın Koşukavak

Teknik direktör değişiklikleri ile sezon geçti. Hangi ismin performansından memnun kaldınız?

Takımın başına geçen teknik direktörler arasında Yalçın Koşukavak‘ı ön sıraya koyuyorum. Kendisinden memnunum. Hırsı, azmi ve futbol bilgisi çok iyi bir teknik direktör. Yalçın Koşukavak’ın uzun yıllar Kayserispor’u çalıştırmasını isterim.

Yeni sezonda takımınızda güçlendirilmesi gereken bölgeler var mı?

Takımımızda orta saha ve forvet bölgelerinin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sizin için sezonun en unutulmaz maçı hangisiydi?

Takımımızın Hatayspor ile deplasmanda oynadığı ve İlhan Parlak, Uğur Demirok ve Pedro Henrique’nin golleri ile 3-1 kazandığı karşılaşma, bizim adımıza unutulmaz bir maçtı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.