Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HSK üyeliği için 21 aday belirlendi, Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı partileri seçim için uzlaştı, HDP tepki gösterdi

Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından seçilecek üyeler için 21 aday belirlendi. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı partileri seçilecek üyeler için kontenjanlarda uzlaştı. HSK’ya seçilecek yedi üyeden dördünü Cumhur İttifakı, üçünü Millet İttifakı seçecek. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise bu duruma tepki göstererek Anayasa Adalet Karma Komisyonu’ndaki seçime katılmadı.

Meclis’te açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, seçimlere katılmayacaklarını şöyle duyurdu:

“HSK seçiminin önemi ve yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığının geldiği aşama nedeniyle demokratik bir yöntemle üyelerinin seçilmesi için önerilerimizi sunmuştuk. Grubu olmayan diğer siyasi partilerin de komisyonda temsil edilmesi gerekiyor ama talebimiz maalesef kabul görmedi. Başka bir önerimiz daha vardı. Hâkim, savcı, öğretim üyesi ve avukatlardan oluşan 115 aday adayının başvurusu vardı. Bütün aday adaylarının komisyona gelmesi ve kendilerini ifade etmesi gerektiğini önemle talep ettik. Bu talep de kabul görmedi. Şu anda milletvekilleri, aday adaylarını tanımıyor ve sadece bir özgeçmişten oy vermeye çalışıyor. 

Alt komisyonda sadece teknik bir inceleme yapıldı, koşulları uymadığı gerekçesiyle üç kişi elendi. Bize göre elenmesi gereken çok kişi vardı. Özgeçmişlere ilişkin bir kaç örnek vereyim. Birileri ‘AKP’ye bağlıyım’ diye yazıyor, birileri zaten parti meclisi üyeliği yapmış ve aday olmuş, partili olduğuna dair çok sayıda açıklaması var. Bazıları MHP, AKP ve İYİ Parti’ye bağlılık sözü vermişler. Bunlar özgeçmişlerde açıkça yer alıyor.”

21 aday belirlendi

TBMM Karma Komisyonu, bugün (20 Mayıs) AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Yargıtay kontenjanından 50, Danıştay kontenjanından 10, avukat kontenjanından 42, öğretim üyesi kontenjanından 12 olmak üzere toplam 114 aday seçime girdi. HSK üyeliği için 21 aday belirlendi.

Adayların isimleri şöyle:

Danıştay: Aysel Demirel, Musa Heybet, Lütfiye Akbulut

Yargıtay: Ergün Şahin, Ahmet Kar, Faruk Şener, Ömür Topaç, Nevzat Özsoy, Zeynep Şahin, Sinan Esen, Mehmet Reşat Koparan, Sevinç Türközmen.

Avukatlar: Bilal Temel, Alaaddin Varol, Önder Ataseven, Hamit Kocabey, Arzu Sonsuz, Aydın Akpınar

Öğretim Üyeleri: Cumhur Şahin, Mehmet Altunkaya, Müslüm Akıncı

TBMM Genel Kurulu, 7 Haziran’a kadar yedi HSK üyesini seçecek. Üyeler dört yıl görev yapacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.