Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail-Filistin çatışması: Biden gerginliğin düşürülmesi çağrısını yineledi, Netanyahu “Operasyonlar devam edecek” dedi

İsrail ile Filistin arasında son yılların en şiddetli çatışmalarından biri yaşanıyor. İsrail’in Gazze Şeridi’nde 10 Mayıs’tan bu yana düzenlediği hava ve kara saldırıları sonucunda bilanço giderek ağırlaşıyor. Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırılarda 64’ü çocuk, 38’i kadın olmak üzere en az 227 Filistinli hayatını kaybetti, bin 620 kişi yaralandı. Gazze’den atılan roket atışları sonucunda ise 12 İsrailli hayatını kaybetti. 

İsrail’in 10 Mayıs’tan bu yana Gazze’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 64’ü çocuk, 38’i kadın olmak üzere 227’ye yükseldiği kaydedildi. Yaralı sayısı ise bin 620’ye ulaştı. İsrail ise Filistin’den roket atılması sonucu 12 vatandaşının öldüğünü duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgede ateşkese giden yolda gerginliğin düşürülmesini beklediğini iletti fakat Netanyahu, Biden’ın talebini kabul etmedi. 

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın Netanyahu’ya, İsrail’in Hamas ve diğer terör unsurlarının kapasitelerini düşürmedeki sürecinin yanı sıra, bölgedeki gerginliğin azaltılması çağrısında bulunduğu belirtildi. Bu görüşme, Biden ile Netanyahu arasında yapılan dördüncü telefon görüşmesi oldu.  

Biden ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Netanyahu ise İsrail’in düzenlediği askeri operasyonlar ile ilgili kararlı olduklarını dile getirdi. Netanyahu sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, Filistinliler’e karşı operasyonların devam edeceğini belirtti. 

Biden’ın gerginliği düşürme çağrısı hakkında yorum yapmayan Netanyahu, ABD’nin İsrail’in kendisini savunma hakkını desteklediğine yönelik sözlerini memnuniyet ile karşıladı ve İsrail vatandaşlarına, barış ve güvenlik sağlanana dek Filistin’e yönelik operasyonların devam edeceği söyledi. 

BM Genel Kurulu bugün toplanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını görüşmek için bugün toplanacak. Genel kurula Volkan Bozkır başkanlık edecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin Dışişleri Bakanı Malki, Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi ve Tunus Dışişleri Bakanı Jerandi ile birlikte BM Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’a gitti. 

Türkiye’nin, BM Genel Kurulu’nda daha önce de önerdiği Filistinli siviller için koruma gücü teklifini bir kez daha masaya getirmesi bekleniyor.

Kanal 12: “Cumadan önce ateşkes olması beklenmiyor”

Hamas’ın üst düzey yöneticilerinden Moussa Abu Marzouk, Lübnan’da yayın yapan televizyon kanalı al-Mayadeen’e yaptığı açıklamada, İsrail ile yapılan ateşkes görüşmelerine değindi. Marzouk, bir-iki gün içinde karşılıklı anlaşma temelinde bir ateşkesin sağlanmasını beklediğini söyledi ve “Devam eden çabaların başarıya ulaşacağını düşünüyorum” dedi. 

İsrail’in Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde ise İsrail güvenlik yetkilileri, Gazze’ye düzenlenen saldırıların cuma (21 Mayıs) gününden önce sonlandırılmasının pek mümkün olmadığını belirtti. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.