Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da öğrenciler, hükümetin petrol şirketlerini desteklemesine karşı grevde

Binlerce Avustralyalı öğrenci, Avustralya Başbakanı Scott Morrison’un yeni bir gaz santralini finanse etme planlarından sonra hükümetin petrol şirketlerine verdiği desteği protesto etmek için bugün (21 Mayıs) okullarına gitmedi.

Ülkedeki yaklaşık 50 şehir ve kasabada toplanan binlerce Avustralyalı öğrenci, “School Strike 4 Climate” (İklim için Öğrenci Grevi) adını verdikleri eylemlerde Başbakan Scott Morrison’un ülkede kurulacak yeni bir gaz santralini finanse etme planının ardından hükümetin petrol şirketlerini desteklemesini protesto etti.

Eylemin organizatörlerinden 16 yaşındaki lise öğrencisi Natasha Abhayawickrama, “Bugün, binlerce Avustralyalı arkadaşımla birlikte Morrison hükümetine, Avustralya’nın parasını gaz endüstrisine fon sağlamak için kullanmayı bırakmasını söylemek için grev yapıyoruz” dedi. 

Hükümetin gaz ve kömür projeleri için yarattığı fonları yenilenebilir enerjiye aktarıp bu alanda istihdam yaratmasını talep eden öğrenci liderleri, birçok yerel işletmenin de protestolarına destek vermek için dükkanlarını kapattığını söyledi.

Muhafazakâr Avustralya hükümeti, iklim uzmanlarının, Uluslararası Enerji Ajansı’nın ve öğrencilerin yeni fosil yakıt yatırımlarını durdurma çağrılarına karşın, ekonominin koronavirüs salgını kaynaklı durgunluktan kurtulmasına yardımcı olmak için gaz santralini finanse etmek istiyor.

Gaz endüstrisini Avustralya’nın “enerji geçişinin” anahtarı olarak gören hükümet, bu hafta gazla çalışan yeni bir elektrik santrali için 600 milyon Avustralya Doları vermeyi taahhüt etmişti. Öğrencilerin grevini başlatan da hükümetin attığı bu adım oldu.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.