Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazze’de ateşkes: İsrail ile Hamas arasında “karşılıklı ve eşzamanlı” ateşkesi öngören anlaşma yürürlüğe girdi

İsrail ile Hamas arasında 11 gündür devam eden ve en az 250 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan çatışmalar ateşkes ile sonuçlandı. Mısır’ın arabuluculuğunda varılan, “karşılıklı ve eşzamanlı olması” kararlaştırılan ateşkes anlaşması bu gece (21 Mayıs) saat 02.00’den itibaren yürürlüğe girdi. 

Doğu Kudüs’te İsrail ile Filistinliler arasında yaşanan gerilimin Gazze Şeridi’ne taşınması ve sonrasında Hamas ile İsrail’in karşılıklı roket saldırıları sonucunda bölgedeki çatışmalar tırmanmıştı. 11 gün süren çatışmalarda Gazze’de 65’i çocuk, 39’u kadın olmak üzere 232 Filistinli hayatını kaybetmiş ve bin 900’den fazla kişi yaralanmıştı. İsrail’de de ikisi çocuk olmak üzere 12 kişi yaşamını yitirmişti. Birleşmiş Milletler (BM), 11 günlük çatışma sürecinde 58 bin Filistinli’nin yerlerinden edildiğini aktarmıştı.  

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında dün akşam saatlerinde toplanan İsrail Güvenlik Kabinesi, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları durdurma kararı aldı. İsrail’in aldığı bu kararın kamuoyu ile paylaşılmasından sonra, Hamas ve İslami Cihad da “karşılıklı ve eşzamanlı” olarak ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Böylece 11 gündür devam eden çatışmalar, Mısır’ın arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşması ile bu gece (21 Mayıs) saat 02.00’de yürürlüğe girdi. 

Mısır, Gazze Şeridi’nde sağlanan ateşkes sonrasında bölgedeki istikrarı koruyacak önlemler üzerine konuşmak için bölgeye güvenlik heyetleri göndereceğini bildirdi.  

Ateşkes kararı nasıl karşılandı? 

Çatışmanın her iki tarafı da yaşanan bu gerilimden “kazançlı” çıktıklarını savundu. Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, ateşkese yönelik yaptığı açıklamada İsrail’in Filistin direnişinin saldırıları karşısında duramadığını ve geri çekilmek zorunda kaldığını öne sürdü. İsrail’in istediğini elde edemediğini söyleyen el-Kanu, Filistin direnişinin var olmaya devam edeceğini söyledi.

Hamas’ın siyasi büro üyelerinden Ezzat el-Reshig, Reuters’a verdiği demeçte, “Savaşın bugün bittiği doğru. Ancak Netanyahu ve tüm dünya bilmeli ki ellerimiz tetikte olmaya devam edecek. Bu direnişin gücünü artırmaya devam edeceğiz. Buradan Netanyahu’ya sesleniyoruz, ‘Eğer geri dönerseniz, biz de döneriz’” dedi.  

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ise Gazze’deki militanlara yönelik harekâtın, ölçeği ve isabetliliği açısından eşi benzeri görülmemiş bir başarıyla sonuçlandığını belirtti. Gantz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail ordusu ve güvenlik güçlerine teşekkür etti ve ülkedeki tüm sivilleri korumaya hazır olduklarını vurguladı. 

Gazze’de kutlamalar

Ateşkes kararı sonrası Gazze’nin çeşitli kentlerinde yüzlerce genç kutlama yürüyüşleri düzenledi.

Ramallah başta olmak üzere Batı Şeria’daki kentlerde de sokağa çıkan gençler, Filistin direniş gruplarına destek sloganları attı. 

Dünya liderlerinden ateşkes mesajları

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada İsrail ve Hamas’ın ateşkesi kabul ettiklerini doğruladı. Netanyahu ve Mısırlı yetkililerin kendilerini ateşkes konusunda bilgilendirdiğini söyleyen Biden, bölgedeki çatışmaların nihayete ermiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Bölgede ateşkesin sağlanması için çaba harcayan tüm Ortadoğu ülkelerine şükranlarını sunan Biden, İsrailli ve Filistinli tüm ailelere taziye dileklerini iletti ve Gazze halkına insani yardım ulaştırılması konusunda bir an önce harekete geçeceklerini söyledi. 

Biden, Netanyahu ile yaptıkları görüşmede, İsrail liderinnin ABD destekli Demir Kubbe savunma sistemi için şükranlarını sunduğunu belirtti ve “Netanyahu’ya gelecekte savunma ve güvenliklerinin sağlanması için İsrail’in Demir Kubbe sisteminin yenilenmesine tam desteğimiz olduğunu söyledim” dedi. 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Mısır’ın ateşkes girişimlerinde başarılı olmasındaki rolü için Biden’a teşekkür etti. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrailli mevkidaşı Gabi Aşkenazi ile yaptığı telefon görüşmesinde tarafların ateşkese varmasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Görüşme sonrası bakanlık sözcüsü Ned Price’ın yaptığı yazılı açıklamada, Blinken’ın ilerleyen günlerde hem Filistinli hem de İsrailli taraflarla bir araya gelmek üzere bölgeye gideceği belirtildi. 

Avrupa Birliği (AB) Konsey Başkanı Charles Michel, İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Michel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “11 gündür süren çatışmayı sonlandıran İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladım. Vatandaşlar için barış ve güvenlik fırsatları değerlendirilmelidir” dedi. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ateşkes kararını memnuniyet ile karşıladığını belirtti ve yalnızca siyasi bir çözümün herkese kalıcı barış ve güvenlik getireceğini vurguladı. 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesi memnuniyet ile karşıladıklarını belirtti ve her iki tarafa da ateşkesi izleme çağrısında bulundu. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.