Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB ve KESK heyetleri, Rize-İkizdere’de taşocağına karşı direnen yöre halkını ziyaret etti – TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı: “Ne derlerse desinler, bu bir yaşam hakkı mücadelesi”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taşocağına direnen yöre halkını ziyaret etti. Ziyarete TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ersin Yarış, Rize-Artvin Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Uğur Çıkrıkçılı, KESK Yürütme Kurulu Üyesi İlhan Yiğit, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Selma Atabey, Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş ve Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dostcan Şakar, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Sekreteri İkram Atabey ve Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ahmet Karagöz, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Nazife Bayrak Tosu, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Apaydın, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Temel, Yapı-Yol-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yaşar Karadeniz katıldı.

“Bu bir yaşam mücadelesi”

İkizdere halkının yaşadıkları sorunları ve taleplerini dinleyerek rapor eden heyet, şantiye alanında inceleme yapmak istedi ancak jandarma ve güvenlik görevlileri, “valilik izni olmadığı” gerekçesiyle heyetin içeri girmesine engel oldu. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı bunun üzerine, taşocağı çalışmasının sağlığa zararlarını anlatan “İkizdere’den Elinizi Çekin” başlıklı bir açıklama yaparak şantiye alanını sembolik olarak mühürledi.

Direniş alanında yaptığı konuşmada sadece insanların değil tüm canlıların yaşam alanlarının korunması gerektiğini belirten Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Yaşam alanlarımız bir bir elimizden alınmaya çalışılıyor. Tüketip, yok edip, arkalarına bile bakmadan çekip gidiyorlar. Her şeyi para olarak görüyorlar. İşte bu yüzden İkizdere’de yürütülen mücadele çok kıymetli çünkü bu bir yaşam hakkı mücadelesi. Bana, ‘provokatör’ diyorlar. Ne derlerse desinler. Ben burada direnişimi sürdüreceğim. Hiçbir şey kazanamazsam da çocuklarım ileride bana, ‘Anne topraklarımız için ne yaptın?’ diye sorarlarsa verecek cevabım var. Direnmeye devam edeceğiz.” dedi.

Ne olmuştu?

İyidere Liman Projesi‘nin deniz dolgusunda kullanılmak üzere gerekli hammaddenin temininin giderilmesi için 19 Mart’ta, İşkencedere Vadisi’ndeki Cevizlik ve Gürdere köylerindeki arazilerle ilgili “acele kamulaştırma kararı” verildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla verilen karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. İkizdere halkı ise bu kararın ardından vadide çadır kurup, nöbet tutmaya başladı. Bölgelerine taşocağı yapılmaması için direnen İkizdere halkı mahkemenin, yürütmeyi durdurma yönünde karar vermesini bekliyor, Cengiz İnşaat’ın bölgedeki ruhsatının iptali için açtıkları dava da sürüyor.

Derleyen: Sema Kızılarslan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.