Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin önceki döneminde yapılan bir iftara sadece AKP’liler katıldı, 3 milyon 272 bin liralık fatura İBB’ye kesildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), mayıs ayı toplantısı birinci oturumu dün (24 Mayıs) Yenikapı’da yapıldı. Toplantıda, İBB’nin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yönetiminde olduğu dönemde 5 bin ve 3 bin kişilik iki iftar için bir şirkete 3 milyon 272 bin 111 TL ödediği, genel başkan yardımcıları, il yönetimi, gençlik kolları, ilçe başkanları dahil olmak üzere çok sayıda AKP’linin katıldığı iftar yemeklerine CHP’lilerin de katılmış gibi gösterildiği ortaya çıktı. İBB ayrıca, Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamid’in torunlarının katıldığı Kasım 2018’deki yemek için de 764 bin 407 TL ödedi.  

İBB’nin mayıs ayı toplantısı birinci oturumunda denetim raporu okundu. Denetim raporunu okuyan AKP’li İBB Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, ihalelerde usulsüzlük yapıldığını, İBB bütçesinden CHP ve İYİ Parti il başkanlarının yediği bir yemeğin karşılandığını söyledi. Bunun üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, AKP döneminde yapılan yemek harcamalarından örnekler verdi. İlk örnek, Yüksek İstişare Kurulu’nda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da bulunduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) için İBB’nin verdiği yemekti: “Bir vakıf 31 Mart seçimlerinden hemen önce İBB’ye yazı yazmış. Yazı ilgili vakfın ortaokul ve lise başkanları divan toplantısı için yazılmış. 9 Mart 2019 tarihinde 13.00’te gerçekleşecek divan toplantısı için Haliç Kongre Merkezi’nin tahsisi, teknik ve ulaşım giderlerinin karşılanması ve yemek organizasyonunun karşılanması için yazı gelmiş ve İBB yönetimi ‘Hay hay’ demiş. ‘O vakıftan geldiği sürece her şeyi karşılarız’ demiş. Karşılamışlar, 171 bin 137 TL para ödenmiş.”  

Yine TÜGVA gibi Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamid’in yurtiçi ve yurtdışında bulunan torunları da İBB tarafından 21 Kasım 2018’de ağırlandı ve 764 bin 407 TL ödendi. 2018’de de 5 bin ve 3 biner kişilik iki protokol iftarı yapıldı. Bu iki iftara toplam 3 milyon 272 bin 111 TL ödendi. Balyalı, iftarın verilmesinde sıkıntı olmadığını söylerken diğer partilerden hiçbir yetkilinin iftara katılmadığını, AKP’nin genel başkan yardımcıları, il yönetimi, ilçe başkanları, gençlik kolları ve kadın kollarının yediği yemeğin İBB tarafından karşılandığını belirtti: “Öncelikle bu iftarlara katılan kişi sayısı bin 838. Bin 838 kişiden biri benim ama ben katılmadım, listede ismim var. Doğan Subaşı’nın ve Ekrem İmamoğlu’nun da listede ismi var ama onlar da yememiş. Bizim gelmediğimiz yemeklere gelmişiz gibi not tutularak, parası tahsis edilmiş. Ben şimdi soruyorum: Benim yemeğimi kim yedi? Söyleyeyim kimlerin yediğini. Mesela AKP’nin genel başkan yardımcıları, AKP il yönetimi, AKP il gençlik kolları, AKP il kadın kolları, ilçe başkanları, ilçe gençlik kolları, ilçe kadın kolları yine bazı vakıflar, dernekler ve onların temsilcileri. Gerçekten protokol yapıyorsanız, AKP’nin yanına CHP’yi, İYİ Parti’yi, MHP’yi koyuyorsanız bu adalettir. Bunda samimiyet görürüz. AKP’nin milletvekili adayları dahi var. AKP’liler kendi aralarında iftar yapmışlar, parayı da İBB’ye ödetmişler.”

AKP’li İBB Meclis Üyesi Muhammet Kaynar ise Balyalı’ya cevap olarak şunları söyledi: “Biz diyoruz ki CHP ve İYİ Parti il başkanı yemek yemiş, İBB’ye fatura etmiş diyoruz. Cevaben bize ‘2018’de filanca vakfın yurdunda kalan öğrencilere yemek vermişsiniz’ deniyor. Evet verdik, bununla da gurur duyuyoruz. Öğrencilerimize iftar yemeği verdik, ne var bunda? İçkili, lüks mekanlarda yemişsiniz, içmişsiniz, faturayı da belediyeye ödetmişsiniz diyoruz. Sultan Abdülhamid Han’ın torunlarına yemek yedirttiniz diyorlar. Siz ne yüzle konuşuyorsunuz? Size niye bu dert oluyor? İftar programı yapmışsınız deniyor ama davet ettik, siz gelmediniz. Biz ama hiç davet edilmedik. Siz bunları eleştirerek gelmediniz mi? ‘Siz iftar yemeği veriyordunuz, biz de içkili yemek veriyoruz ne olmuş?’ deniyor. İtiraf var aslında. Geçmişi karıştırmayı bir bıraksınlar. İki senede ne yaptınız? Ne yaptığınızı anlatın bize.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.