Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’de yarın başkanlık seçimleri yapılacak: Beşar Esad’ın kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor – ABD, BM ve Türkiye seçim sonucunu tanımayacaklarını açıkladı

Suriye, devlet başkanını seçmek için yarın (26 Mayıs) sandığa gidiyor. Kaosun ve şiddetin 10 yılı aşkın süredir devam ettiği Suriye’de, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın üçüncü dönemde de sandıktan galip çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Suriye Anayasa Mahkemesi, yarın yapılacak seçimlerde, 21 yıldır iktidarda olan Beşar Esad’ın yanı sıra Abdallah Saloum Abdallah ve Mahmud Ahmed Marei’nin de başvurularını kabul etti.

Seçimde aday olmak isteyen 51 kişi Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Mahkeme, 48 kişinin adaylık başvurusunu “anayasal koşulları karşılamadığı” gerekçesiyle reddetti.

Esad ile birlikte adaylığı kabul edilen Abdallah Saloum Abdallah, 2016 ve 2020 yılları arasında devlet bakanı olarak kabinede görev almıştı. Mahmud Ahmed Marei ise ülke içinde sistemi eleştirmesine izin verilen küçük bir muhalefet partisinin lideri.

Abdallah Saloum Abdallah

Eski bakan Abdallah ve muhalefet lideri Marei, sürgündeki muhalifler tarafından, varlığını sürdüren rejimin uzantısı olmakla eleştiriliyor. 

ABD, BM ve Türkiye sandıktan çıkan sonucu tanımayacaklarını açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye ve birçok Batılı ülke yaptığı açıklamalarda, Suriye’de yapılacak olan seçimin sonucunu tanımayacaklarını belirtti. 

BM Güvenlik Konseyi’nin Batılı üyeleri de ABD, Fransa ve İngiltere’nin girişimiyle 26 Mayıs’taki seçim sonuçlarını tanımayacaklarını açıklamıştı. 

ABD’nin BM daimi temsilciliği görevini üstlenen Linda Thomas-Greenfield, Suriye’deki iç savaşın 10’uncu yılına özel yaptığı konuşmada, Suriye’de yapılacak seçimlere de değinmiş ve “Bu seçimler ne adil olacak ne de özgür. Seçimler Esad rejimini meşrulaştıramayacak” demişti.

Türkiye de, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyulmadığı için Suriye’de yapılacak seçimlerin sonucunu tanımayacağını belirtti. 

Dışişleri Bakanı Sözcüsü Tanju Bilgin, 23 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 7 milyon Suriyeli sığınmacının oy hakkından mahrum bırakılmasına ilaveten, hür ve adil olmaktan uzak olan bu seçimlerin uluslararası toplum tarafından meşru kabul edilmesi mümkün değildir. Türkiye, Suriye ihtilafına BMGK’nın 2254 sayılı kararı temelinde siyasi bir çözüm bulunmasına yönelik çabaları desteklemeye devam edecektir” ifadelerini kullanmıştı. 

Suriyeli yetkililer ABD ve Batılı ülkeleri, uyguladıkları yaptırımlar ile Esad yönetimini devirmeye çalışmakla suçlarken, Rusya ise bu ülkelerin tutumunu “kabul edilemez” diyerek eleştiriyor.

Suriye’de iç savaş 10’uncu yılında

55 yaşındaki Beşar Esad, 2000 yılında babası Hafız Esad’ın ölümünün ardından iktidara geldi. Yarınki seçimler, ülkede iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yanan düzenlenecek ikinci seçim olma niteliğini taşıyor. 

2014 yılında düzenlenen seçimlerde Esad’ın yanı sıra iki aday daha seçimlerde yarışmış fakat Esad oyların yüzde 88’ini almıştı.

2011’in mart ayında başlayan Suriye İç Savaşı 10’uncu yılında. Savaş sonucunda yaklaşık 600 bin kişi hayatını kaybetti, 11 milyon kişi ise yerinden edildi. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.