Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ortadoğu’da – Blinken: “Kudüs’teki konsolosluğu yeniden açacağız”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasındaki 11 günlük çatışmanın ateşkese bağlanması sonucunda Ortadoğu ziyaretine çıktı. Blinken ziyaretinin ilk durağında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Blinken daha sonra işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi ve Kudüs’teki konsolosluğu yeniden aktif hale getireceklerini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında 11 gün devam eden çatışmalarda ateşkesin sağlanmasının ardından Ortadoğu’ya bir ziyaret düzenledi. 

Blinken Ortadoğu turunun ilk durağında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Görüşmelerinin ardından basına konuşan ikili, görüşmelerinin verimli geçtiğini belirtti. 

Biden’ın kendisini Batı Şeria ile Kudüs’te gerilimi düşürmek ve Gazze’nin yeniden inşasını görüşmek için gönderdiğini söyleyen Blinken, Gazze’den atılan roketlere karşı İsrail’in kendini savunma hakkına ABD’nin tam desteğini bir kez daha ifade etti. 

Blinken, “Şiddete geri dönüşü önlemek için çok geniş çaplı insani meydan okumalara karşılık vermek zorundayız. Gazze’nin yeniden inşa edilmesi gerekiyor, ama aynı zamanda Hamas’ın yeniden inşa yardımlarından faydalanmamasını sağlamak lazım. Bunun için ortaklarımızla yakın çalışma yürüteceğiz” ifadelerini kullandı. 

İsrailliler ile Filistinliler arasında daha iyi bir istikamet oluşturmak için her iki tarafın liderlerinin atması gereken adımları Netanyahu ile görüştüklerini belirten Blinken, “Filistinlilerin ve İsraillilerin eşit derecede güvenli ve emniyetli yaşamayı, eşit özgürlük, fırsat ve demokrasi ölçütlerinden yararlanmayı, onurlu muamele görmeyi hak ettiklerine inanıyoruz” dedi.  

Netanyahu ise Gazze’deki insani koşulların nasıl düzeltilebileceğini Blinken ile konuştuklarını ifade etti ve Hamas’ın ateşkesi bozması durumunda İsrail’in çok güçlü bir şekilde karşılık vereceği uyarısında bulundu. Netanyahu, “Filistinliler İsrail’i bir Yahudi devleti olarak tanımadıkça barış olmayacak” dedi.

“Gazze’ye yardım Hamas’ı güçlendirmez, aksine zayıflatır”

Blinken, İsrail’in başkenti Tel Aviv’den sonra, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde Filistin Başkanı Mahmud Abbas ile Filistin Başkanlık Sarayı’nda bir araya geldi.

Blinken görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Devlet başkanına da söylediğim gibi, ben ABD’nin Filistin yetkilileri ve Filistin halkıyla ilişkilerini, karşılıklı saygı ve Filistin ile İsrail’in eşit ölçüde güvenlik, özgürlük fırsatı ve haysiyet hak ettiği görüşünün paylaşıldığı inancıyla yeniden inşa etme vaadinin altını çizmek için buradayım” ifadelerini kullandı. 

Blinken, Gazze halkı için yeniden inşa çabalarının ve yardımın Hamas’ı güçlendirmeyeceğini, aksine zayıflatacağını belirtti ve Biden yönetiminin Kongre’den Filistinliler için 75 milyon dolarlık kalkınma ve ekonomik yardım talep edeceğini aktardı. 

İsrail ile Hamas arasında 11 gün devam eden çatışmaların ardından bölgede temaslarda bulunan Blinken, Gazze’ye yardım için uluslararası destek sözü de verdi. Blinken ABD’nin Gazze’ye acil felaket yardımı olarak 5,5 milyon dolar sağlayacağını ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) da 32 milyon dolar kaynak vereceğini belirtti.

Blinken, ABD’den Filistinliler’e 1,5 milyon doz koronavirüs aşısı tedarik edilmesi için uluslararası toplumla birlikte çalışacaklarının da altını çizdi.

“Kudüs’teki konsolosluğu yeniden açacağız”

Blinken, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde kapanan ve ABD’nin Filistin ile ilişkilerine bakan Kudüs’teki konsolosluğu da yeniden açacacaklarını da duyurdu ancak ne zaman açılacağına dair net bir tarih vermedi. Blinken’ın bu açıklamalarının ABD’nin Filistin’le Trump döneminde zayıflayan bağlarını yeniden güçlendirmeyi hedeflediği belirtiliyor. 

Sonraki durak Mısır ve Ürdün

Blinken Ortadoğu ziyareti kapsamında Ramallah’tan Kahire’ye gidecek ve burada Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ve Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile görüşecek. Blinken, Mısır’daki temaslarının ardından son durağı Amman’da Ürdün Kralı II. Abdullah ve Dışişleri Bakanı Eyman Safadi ile bir araya gelecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.