Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemen açıklarındaki Mayun Adası’nda inşa edilen “gizemli hava üssünün”, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait olduğu öne sürüldü

Yemen açıklarındaki volkanik Mayun Adası’nda tespit edilen gizemli hava üssü tartışma konusu oldu. Henüz hiçbir ülke uydu görüntülerinde tespit edilen üssü sahiplenmedi ancak Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 2019 yılında adaya 3,5 millik bir uçak pisti kurma girişiminde bulunduğunu söyleyen Yemenli yetkililer, üssün BAE’ye ait olabileceğini öne sürdü. Dünyanın en önemli deniz geçiş yollarından biri olarak bilenen Mayun Adası, ticari taşımacılık için kritik bir noktada bulunuyor. 

The Guardian’da yer alan habere göre, Yemen açıklarında, Babülmendep Boğazı’nda bulunan volkanik Mayun Adası’na inşa edilen hava üssü ile ilgili henüz hiçbir ülke açıklama yapmadı. Ancak Yemen hükümet yetkilileri, BAE’nin 2019 yılında adaya enerji nakliyatı ve ticari kargolar için 3,5 millik bir uçak pisti kurma girişiminde bulunduğunu hatırlatarak üssün BAE tarafından yaptırılmış olabileceğini öne sürdü. BAE ise henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı.

“Kalıcı bir varlık oluşturmak için yapılan uzun vadeli stratejik bir hedef”

Mayun Adası’ndaki inşaatı uzun süredir takip ettiğini belirten ve  İngiltere merkezli istihbarat şirketi Jane’s’in Ortadoğu editörü Jeremy Binnie, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Hava üssü kalıcı bir varlık oluşturmak için yapılan uzun vadeli stratejik bir hedef gibi görünüyor. Üs muhtemelen yalnızca Yemen iç savaşıyla ilişkili değil, adanın konumundan dolayı ticari taşımacılık için önemi de göz önünde bulundurulmalı” dedi. 

Mayun Adası’ndaki hava üssüne sahip ülkenin Yemen’e kolaylıkla hava saldırısı düzenleyebileceğini ve üssün KızıldenizAden Körfezi ve Doğu Afrika için bir operasyon merkezi olarak çalışabileceğini belirten uzmanlar ayrıca, bu büyüklükteki bir üste saldırı, gözetleme ve nakliye için gerekli araç ve ekipmanın bulundurulabileceği görüşünde. 

Associated Press (AP) tarafından ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Planet Labs’tan elde edilen 11 Nisan tarihli uydu görüntüleri, adada bir uçak pisti inşa edildiğini ortaya çıkarmıştı. 18 Mayıs tarihindeki uydu görüntüleriyle ise güneyindeki asfalt üzerine inşa edilen üç hangarla birlikte hava üssünün inşaatının tamamlandığını ortaya koydu.

AP’ye ismini vermeden konuşan Yemenli yetkililer, BAE gemilerinin son haftalarda Mayun Adası’na silah, teçhizat ve asker gönderdiğini öne sürdü. Yemenli yetkililer, daha önce BAE ile Yemen arasında Mayun Adası’yla ilgili 20 yıl sürecek bir sözleşme yapılması üzerine gerilim yaşandığını da belirtti.  

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.