Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Joe Biden, 2022 yılı için 6 trilyon dolarlık harcama bütçesini ABD Kongresi’ne sunacak

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 2022 mali yılı için altyapı, eğitim, sağlık gibi alanlara yatırımları içeren 6 trilyon dolarlık harcama bütçesini bugün ABD Kongresi’ne sunacak. 2022 yılına ait bütçe teklifinin, federal harcamaları İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye çıkaracağı aktarıldı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, göreve geldikten sonraki süreçte ilk detaylı federal hükümet bütçe sunumunu bugün yapacak. 2022 mali yılı için 6 trilyon dolar federal hükümet harcaması teklif edecek olan Biden’ın paketinde altyapı, eğitim, sağlık ve sosyal yardımların artırılması gibi önemli planların yer alması bekleniyor.

New York Times gazetesinin konuya ilişkin haberinde, Biden’ın ABD’yi “daha rekabetçi bir hale getirmek için” federal harcamaları bu yıl 6 trilyon dolara yükseltmeyi düşündüğü kaydedildi. Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2021 mali yılı için federal harcamaların 4,8 trilyon dolar olmasını öngörmüştü. Biden’ın Kongre’ye sunacağı bu harcama bütçesinin, koronavirüs yardım ve teşvik paketleri ile birlikte 6,5 trilyon doları aşması bekleniyor. 

Biden 2022 yılı bütçesi ile bir yandan sosyal yardımları artırmayı diğer yandan da ülkenin altyapısını yenilemeyi planlıyor. 

Altyapı yenileme çalışmaları geniş bant internetin yayılması, yolların tadilatı, elektrikli araç şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması, su borularının yenilenmesi ve sanayinin modernleştirilmesi gibi planları barındırıyor. Altyapı paketinin kurumlara ve yüksek gelirlilere yönelik vergi artışıyla finanse edilmesi bekleniyor.

Toplam harcamaların 2031 yılına kadar 8,2 trilyon dolara yükselmesinin beklendiğine işaret edilen haberde, bütçe teklifindeki artışın, Biden’ın iki aşamadan oluşan ekonomi planından kaynaklandığı aktarıldı.

Büyük şirketler ve yüksek gelirli bireylere yönelik vergileri artırma planı

Haberde, Biden’ın şirketler ve yüksek gelirli bireylere yönelik vergileri artırarak yatırımları finanse etme planının bütçe açıklarını 2030’larda azaltmaya başlayacağı ifade edildi.

Biden’in bütçe teklifinin, ABD’nin sera gazı emisyonunu gelecek 10 yılda yüzde 50’den fazla azaltarak, 2005 yılında kaydedilen seviyesinin altına çekme hedefini de desteklemesi bekleniyor.

Beyaz Saray Bütçe Ofisi, konuya dair henüz açıklama yapmazken bütçeye ilişkin detayların bugün Vaşington’da paylaşılacağı belirtildi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.