Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’da yüzbinler, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun görevden alınması için sokakta: “Hükümet düşene kadar her gün sokağa çıkmalıyız”

Brezilya’da cumartesi günü (29 Nisan) yüzbinlerce insan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun koronavirüs salgını dönemindeki umursamazlığını protesto etmek için sokaklara çıktı. 200 farklı şehirde yapılan eylemlerde Bolsonaro’nun istifasının yanı sıra kamusal sağlık ve ücretsiz eğitim de talep edildi.

Brezilya’da yüzbinlerce kişi Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun görevden alınması ve koronavirüs aşılarına daha iyi erişebilmek için sokaklara çıktı. Yarım milyon kişinin koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından halk, Bolsonaro’yu istifaya çağırdı. 200 farklı kente yayılan protestolarda istifanın yanı sıra aşıda hızlanma, nitelikli kamusal sağlık ve ücretsiz eğitim de talep edildi. 

Polisin kalabalığı dağıtmak için plastik mermi, gaz bombası ve biber gazı kullandığı Recife şehrindeki protesto dışında muhalif partilerin, sendikaların ve öğrenci birliklerinin organize ettiği diğer eylemler barışçıl geçti. Birçok kentte Bolsonaro’nun heykelleri yakıldı.

Protestolara katılan 48 yaşındaki Osvaldo Bazani da Silva, erkek kardeşini koronavirüsten kaybettiğini söyleyerek “Daha fazla Brezilyalı’yı kaybedemeyiz. Bu hükümet düşene kadar her bir gün sokağa çıkmalıyız” dedi. 

Brezilya cumartesi günü (29 Nisan) 79 bin 670 yeni koronavirüs vakası bildirdi ve koronavirüs salgınından dolayı 2 bin 12 kişi hayatını kaybetti. 

Ne olmuştu?

Bolsonaro, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) salgın kısıtlamalarını reddetmiş ve virüsü “küçük bir grip” olarak nitelendirmişti. Sosyal mesafe ve karantina uygulamalarını da sabote etmeye çalışan Bolsonaro, kısıtlama uygulayan valileri de birçok kez eleştirmişti. Bolsonaro salgın sürecinde sağlık bakanlarını sürekli değiştirmiş, orduyu kendisine destek vermesi için siyasete sokmaya çalışmış ve valiliklerin kendi eyaletlerinde kapanma önlemleri alma girişimlerini de sabote etmişti.

Brezilya Senatosu, Bolsonaro hükümetinin salgını ele alış biçimi hakkında bir soruşturma yürütüyor ve soruşturmanın sonucuna göre Bolsonaro’nun görevden alınması gündemde. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.