Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde seçimlere, aşırı sağcı ELAM partisinin oy oranını ikiye katlaması damga vurdu

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) düzenlenen parlamento seçimlerinde sandıktan çıkan sonuçlara göre iktidardaki muhafazakar Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ), ilk sırada. DİSİ’yi Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) ikinci sırada izledi. Seçim sonuçlarına göre yüzde 3,6’lık seçim barajını aşmayı başaran yedi siyasi parti, GKRY Meclisi’ne girmeye hak kazandı. Yunanistan’da kapatılan aşırı sağcı Altın Şafak Partisi’nin uzantısı olarak görülen Ulusal Halk Cephesi (ELAM), oylarını ikiye katladı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), meclisteki 56 sandalyenin yeni sahibini belirlemek üzere dün (30 Mayıs) sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre, Güney Kıbrıs’ın iktidardaki muhafazakar Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) ve komünist Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) adadaki en büyük iki parti olarak yerlerini korudu. 

Rum Yüksek Seçim Kurulu, resmi olmayan sonuçlara göre şu ana kadar meclise girebilmek için gerekli olan yüzde 3,6’lık seçim barajını yedi siyasi partinin geçtiğini bildirdi.

Katılım oranının yüzde 65,7 olarak açıklandığı seçimlerde, DİSİ ile AKEL aldığı yüzde 28 ve yüzde 22’lik oy oranı ile iki büyük parti olarak çıktı. Oyların yüzde 11’ini alan Demokratik Parti de seçimlerde üçüncü sıraya yerleşti. 

Seçimlerde, küçük milliyetçi partiler bir önceki seçimlere kıyasla oy oranlarını önemli ölçüde artırdı.

Seçimlerin asıl kazananı ELAM

Burka ve peçeyi yasaklamak isteyen, göçmen karşıtı politikaları ile bilinen Ulusal Halk Cephesi (ELAM), 2016 yılına kıyasla oylarını yüzde 3,71’den yüzde 6,78’e çıkardı. 

Siyasi analist Andromachi Sophocleous seçim sonuçları hakkında yaptığı açıklamada, “Açık ara kazananın ELAM olduğunu düşünüyorum. 56 sandalyesi olan mecliste iki sandalye daha kazandılar” dedi.

ELAM, Yunanistan’da kapatılan aşırı sağcı Altın Şafak Partisi’nin uzantısı olarak gösteriliyor. Yunanistan’da Ekim 2020’de mahkeme Altın Şafak’ın “suç örgütü” olduğuna hükmetmiş ve üyelerine ağır cezalar vermişti.

ELAM aynı zamanda Kıbrıs’ın yeniden iki toplumlu federasyon temelinde birleşmesine de karşı çıkıyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.