Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Naftali Bennett: İsrail’de 12 yıllık Netanyahu dönemini bitirmesi beklenen aşırı sağcı lider

İsrail’de aşırı sağ politikaları ile öne çıkan Yamina Partisi lideri Naftali Bennett, 30 Mayıs Pazar günü yaptığı açıklamada, koalisyon hükümeti kurmak için Başbakan Binyamin Netanyahu karşıtı bloka katılacağını duyurdu. “Ya beşinci seçim ya da bir birlik hükümeti” diyen Bennett, Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Yair Lapid ile “ulusal birlik” hükümeti kurma konusunda anlaştıklarını açıkladı. Peki İsrail’de 12 yıllık Netanyahu dönemini sonlandırması beklenen Bennett kimdir? 

İsrail’de aşırı sağ politikaları ile öne çıkan Yamina Partisi lideri Naftali Bennett, pazar günü (30 Mayıs) yaptığı açıklamada, İsrail’i içinde bulunduğu “siyasi felaketten” kurtarmak için Başbakan Binyamin Netanyahu karşıtı blok ile güçlerini birleştirdiğini duyurdu. 

İsrail’de 23 Mart’ta düzenlenen seçimlerin sonuçları, ülkede yeni bir “koalisyon krizine” sahne olmuştu. Netanyahu’nun Likud Partisi, 120 sandalyeli İsrail Parlamentosuna (Knesset) 30 milletvekili göndererek seçimleri birinci sırada tamamlasa da koalisyon hükümetini kuracak yeterli desteği bulamamıştı.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, koalisyon hükümetini kurmak için Başbakan Binyamin Netanyahu’yu görevlendirmiş ancak Netanyahu, koalisyon hükümetini kuracak yeterli desteği bulamadığı için görevi 4 Mayıs’ta Rivlin’e iade etmişti. Bunun üzerine Rivlin, 5 Mayıs’ta koalisyon hükümetini kurma görevini Netanyahu’nun rakibi, Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid’e devretmişti. Seçimler sonucunda Mecliste 17 milletvekili çıkaran Yesh Atid Partisi ve Lapid, Netanyahu karşıtı bir blok kurmak için çalışmalara başlarken, yeni hükümeti belirleyecek kilit parti olan Yamina ve lideri Naftali Bennett’in kapısını çaldı. 

Naftali Bennett ve Yair Lapid

Hem Netanyahu hem de Lapid, Bennett’e, kurulacak yeni koalisyonda başbakanlık koltuğunu teklif ederken Bennett, aralarında ideolojik farklar olmasına rağmen “anti-Netanyahu” hükümeti kurmak için merkezdeki Lapid ile anlaştı. 

Naftali Bennett kimdir?

İsrail’in “muhtemel” bir sonraki başbakanı olacak 49 yaşındaki Bennett, ülkenin Batı Şeria’yı ilhak etmesini hayal eden bir teknoloji milyoneri. Modern-Ortodoks dindar bir Yahudi olan Bennett, eşi Gilat ve dört çocuğu ile birlikte ülkenin Ra’anana şehrinde yaşıyor. 

Özel bir teknoloji şirketinde çalışan Bennett, Kudüs İbrani Üniversitesi’nde hukuk eğitimi gördü ve ardından 1999 yılında bir startup (bir pazar ihtiyacını giderme amacı taşıyan ve yenilikçi bir ürün, süreç veya servis sunan müesseseler) kurdu. Daha sonra New York’a taşınan Bennett, kurduğu yazılım şirketi Cyota’yı 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan güvenlik firması RSA’ya 145 milyon dolara sattı. 

Aynı zamanda eski bir komando olan Bennett, bir zamanlar Netanyahu’ya en yakın isimlerden biriydi. Ancak Bennett, 2006 ve 2008 yılları arasında Netanyahu’nun özel kalemliğini yapmasına karşın zaman içerisinde Netanyahu ile görüş ayrılıkları yaşadı. 

2013 yılında, aktif siyasete “kendi başına” adım atan Bennett aşırı sağcı, milliyetçi ve muhafazakar Yahudi Evi Partisi’ne katıldı. Bennett, 2013 yılından bu yana İsrail siyasetinde kurulan koalisyon hükümetlerinde savunma, eğitim ve ekonomi bakanlıkları görevlerini üstlendi. 

2019 yılında ise Yamina Partisi ile mecliste yerini alan Bennett, kendisini aşırı milliyetçi olarak tanımlıyor ve Netanyahu’nun da “sağında” politikalar yürütmek istediğini dile getiriyor. Örneğin Bennett, İsrail’in bir Yahudi devleti olmasını destekliyor ve 1967’den beri işgal altında bulunan Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te, İsrail’in tarihsel hakları olduğunu öne sürüyor. 

Filistin’de iki devletli çözümün karşısında olduğunu belirten Bennett, İsrail’in bu bölgeleri ilhak etmesi gerektiğini sık sık dile getiriyor. ABD Başkanı Joe Biden ve uluslararası toplumun büyük bir kısmının iki devletli çözümü desteklemesine karşın Bennett, bölgede bir Filistin devleti kurulmasının “İsrail için intihar olacağı” görüşünde. 

Ekonomide liberalleşmenin bir savunucusu olan Bennett, daha önce yaptığı açıklamalarda da vergilerin azaltılmasına yönelik desteğini dile getirmişti. Bennett kendisine benzer düşünen bazı müttefiklerinin aksine, İsrail’de eşcinsel hakları ve din ile devlet arasındaki ilişki gibi konularda ise daha özgürlükçü.  

Ülkede çarşamba gününe (2 Haziran) kadar anlaşmaların tamamlanması ve koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor. İsrail basınında çıkan haberlere göre, koalisyon anlaşması kapmasında Bennett ile Lapid dönüşümlü olarak başbakanlık koltuğuna oturacak. 

Bennett’i “yüzyılın sahtekarlığını” yapmakla suçlayan Başbakan Netanyahu ise Lapid’in kurması muhtemel koalisyon hükümetinin “İsrail’i zayıflatacağını ve güvenliğini tehlikeye atacağını” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.