Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Dayanışma Akademisi’nin “Yaz 2021 Atölyeleri” başlıyor: Kolektif haklardan toplumsal mücadelelere altı farklı atölye

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen “Barış Akademisyenleri” ve onları destekleyenler tarafından kurulan ve 2018 yılında kooperatif olan Ankara Dayanışma Akademisi (ADA), 2021 yılı içinde üçüncü atölye programını başlattı. Kış döneminde Kültürel Çalışmalar, bahar döneminde Emek Çalışmaları programlarını düzenleyen ADA, yaz döneminde ise Toplumsal Araştırmalar programı ile akademik çalışmalarını sürdürüyor. 8 Haziran Salı günü başlayacak Toplumsal Araştırmalar programında altı atölye yer alacak ve atölyelerin her biri altı hafta sürecek. Tamamı ücretsiz olan ve herkesin katılımına açık olan programa başvurular ADA’nın sosyal medya hesaplarından, www.adakoop.org adresinden ya da ilgili form doldurularak yapılabilecek. Toplumsal Araştırmalar programında yer alan atölyeler şöyle:

1. Türkiye’de Kültürel Çoğulluk ve Kolektif Haklar Meselesi

Dr. Erdoğan Boz yürütücülüğünde 8 Haziran Salı günü başlayacak atölye, kültürel çeşitlilik, çokkültürlülük ve kültürel çoğulluk gibi kavramları kendilerine karşılık gelen siyasal tutumlar bağlamında tartışmayı amaçlıyor. Altı haftalık atölye programı boyunca kültür, çeşitlilik, çoğulluk gibi kavramların tartışılması, kültürel haklar meselesinin bireysel ve kolektif haklar bağlamında ele alınması hedefleniyor.

2 .Müşterekler ve Türkiye’de Müşterekler Politikası

Demet Bolat yürütücülüğünde 9 Haziran Çarşamba günü başlayacak atölyede, müşterekler tartışmalarının kavramsal araçları ile içinde bulunduğumuz temellük (kendine mal etme) ilişkilerinin anlaşılması ve buna karşı yürütülecek müşterekler politikasının yeni toplumsallıkları yaratmadaki potansiyellerinin tartışılması amaçlanıyor. Atölye boyunca müşterek fikri ve politikası, bir-aradalıklar, öznellikler, emek biçimleri ve cinsiyet ilişkileri açısından tartışılacak. Bu tartışmalar Türkiye’de yürütülen müşterekler politikasını anlamayı da amaçlayacak.

3. 1990’lar sonrası İran ve Türkiye’de Yeni Toplumsal Hareketler

Can Şeker yürütücülüğünde 10 Haziran Perşembe günü başlayacak atölyede, İran İslam Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve “yeni toplumsal hareketler” başlığı altında değerlendirilen 2009 Yeşil Hareketi ile sonrasında ve 2013 Gezi Hareketi’ni takip eden süreçte Türkiye’de toplumsal hareketlerin merkezinde yer alanların dayandığı toplumsal sınıflar ortaya konulacak. Atölyede, her iki ülkenin 19. yüzyıldan başlayarak kapitalist sistemle ilişki biçimine ve düzeyine odaklanılması amaçlanıyor.

4. Postkolonyalizm: Kuram ve Tarih

Fuat Özdinç yürütücülüğünde 11 Haziran Cuma günü başlayacak atölyede, postkolonyal kuramın temel tartışmaları aktarılmaya çalışılacak. Bu amaçla öncelikli olarak tarihsel bir çerçeve çizilecek ve burada özellikle sömürgecilik/ler incelenecek. Atölye süresince postkolonyal temel kavramlar işlenmekle birlikte alanın önemli kuramcılarının düşünceleri ortaya koyulacak. Frantz Fanon, Memni, Gayatri Spivak ve Edward Said gibi postkolonyalizmin kuramcılarının yanı sıra Marksist eleştiriler de serimlenecek.

5. Toplumsal Tutunum Krizi: Semptomlar ve Mücadeleler

Dr. Ali Yalçın Göymen yürütücülüğünde 12 Haziran Cumartesi günü başlayacak atölyede, neoliberalizmin sonlandırılamayan krizinin neden olduğu toplumsal koşullar eleştirel bir perspektifle incelenecek ve bu koşullara karşı verilen mücadeleler değerlendirilecek. Atölyenin devam edeceği altı hafta boyunca kriz kavramı tartışılacak; neoliberalizmin krizi yabancılaşmanın çeşitli veçheleri üzerinden analiz edilecek ve somut karşı çıkışların taşıdığı dönüşüm potansiyeli ele alınacak. Atölye boyunca neoliberalizmin toplumları çözen mirası ve sonrasına ilişkin potansiyellerinin tartışılması hedefleniyor.

6. Hafıza: Dağılan, Toplanan, Eksilen

Meral Akbaş ve Özge Kelekçi yürütücülüğünde 14 Haziran Pazartesi günü başlayacak atölyede; toplumsal, kolektif, kamusal, ortak ve kişisel hatırlama biçimlerine ve bu hatırlama biçimlerinin birbirleriyle olan ilişkilerine dair farklı kavramsal çerçevelerin yardımıyla, Türkiye’de alıkonulan, yasaklanan, engellenen, görmezden gelinen, kıymetsizleştirilen bellek hikâyelerini içeren vakalar ele alınarak tartışmaya açılacak. Hafızayla ilgili kavramları/kavramlaştırmalar yeniden gözden geçirilerek başlanacak, görmezden gelen, üstünü örten, yıkan, silen, tahrip/deforme/manipüle eden, yeniden kuran iktidar şiddetini farklı biçimlerde yerinden oynatan, “anlık” da olsa oyunu bozan, kesintiye uğratan, geçersizleştiren, çoğu zaman yeni bir ses/dil/beden/görüntü/mekân/duygulanım yaratan karşı hafızalar, karşı anlatılar ve performanslar üzerine atölyeler ile devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.