Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde yaklaşık iki milyar doz aşı yapıldı, DSÖ İtalya’da görülen ilk koronavirüs verilerinin tekrar araştırılmasını istedi, İngiltere’de gönüllülere koronavirüs enjekte ediliyor

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veritabanına göre, 2 Haziran itibarıyla dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1,93 milyara ulaştı. Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Yunanistan, Hırvatistan ve Polonya, “Yeşil Aşı Sertifikası” uygulamasını başlattı. İsrail, koronavirüs günlük vaka sayısının 20’nin altına inmesiyle koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılacağını duyurdu. Demokratik Kongo Cumhuriyeti Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Jean-Marc Kabund, 32 milletvekilinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2019 yılında İtalya’da görülen ilk koronavirüs verilerinin yeniden araştırılmasını talep etti. İngiltere’de geçen mart ayında başlatılan “Human Challenge” (İnsan meydan okuması) adlı araştırma kapsamında gönüllü olan 18 – 30 yaş aralığındaki 90 kişiye koronavirüs verilmeye başlandı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1,93 milyarı aştı  

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veritabanına göre, 2 Haziran itibarıyla dünya genelinde uygulanan aşı dozu sayısı 1,93 milyara ulaştı. Veriler, birçok ülkenin henüz aşılamaya başlamadığını ve aşılamaya başlamayan ülkeler ile kıtalararası aşılama programları arasında ciddi bir farklılık olduğunu ortaya koyuyor. Afrika, aşılama programında diğer kıtalara göre geride kalmış durumda.

Dünya genelinde kullanılan aşılar iki doz halinde yapılırken şubat ayında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından acil kullanım izni alan Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Gelişmemiş yoksul ülkeler ise COVAX aşı programı ile 2021 yılının sonuna kadar iki milyar doz aşı almayı umut ediyor.

Yedi Avrupa ülkesi, koronavirüs aşı sertifikasını uygulamaya başladı 

BulgaristanÇek CumhuriyetiDanimarkaAlmanyaYunanistanHırvatistan ve Polonya , Yeşil Aşı Sertifikası” uygulamasının başlatıldığını açıkladı. Sertifika uygulamasında kişilerin koronavirüs aşısı olup olmadıkları, koronavirüs kapmışlarsa ne zaman iyileştikleri ve 72 saat içinde koronavirüs PCR testlerinin negatif çıkıp çıkmadığı kaydedilecek. Belirtilen üç kriterden birini karşılayan kişiler, bu yedi Avrupa ülkesine seyahat edebilecek. Avrupa Komisyonu‘ndan yapılan açıklamada ise uygulamanın 1 Temmuz’dan itibaren 27 Avrupa ülkesinde uygulanmaya başlanacağı belirtildi.  

Avrupa Birliği (AB), uzun vadede ilk hedeflerinin üye ülkelerdeki tüm kişilerin sertifikaya sahip olması ve diğer ülkelerden gelen kişilerin ise gittikleri ülkelerde sertifika alabilmesi olduğunu açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) AlabamaArizonaFlorida ve Georgia gibi eyaletleri aşı pasaportunu yasaklamıştı. ABD’den Avrupa ülkelerine gidecek olan kişilerin aşı sertifikasını nasıl alacağı belirsizliğini korurken Avrupa Komisyonu, ABD ile görüşmelerin yapıldığını ve AB ülkelerinden gelen ziyaretçiler için karantina uygulamasının kaldırılmasının istendiğini açıkladı.

İngiltere ise “kırmızı listede” olan ve neredeyse tamamı Güney AmerikaAfrikaOrtadoğu veya Güney Asya‘dan oluşan 43 ülke için başkent Londra’daki Heathrow Havalimanı‘nda yüksek riskli ülkelerden gelen kişileri diğer yolculardan izole etmek amacıyla yeni bir terminal açtı.

İsrail, koronavirüs kısıtlamalarını kaldırmaya hazırlanıyor 

İsrail, günlük vaka sayısının 20’nin altına inmesi ile birlikte koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılacağını duyurdu. Nüfusunun yüzde 80’ni aşılayan İsrail, “Yeşil Geçiş” sistemiyle vatandaşlarını aşı olmaya teşvik etmiş ve aşı olan kişilerin restoranlara, spor etkinliklerine, müzelere girmesine izin vermişti. 

Kısıtlamaların kaldırılmasıyla İsrail’deki işletmelerin artık tam kapasite çalışabileceği, restoranlara, spor etkinliklerine veya eğlence mekanlarına girmek için insanların aşı olduklarına dair herhangi bir kanıt göstermelerine gerek kalmayacağı belirtildi. 

İsrail Ulusal Koronavirüsle Mücadele Merkezi Müdürü Tomer Lotan, “Yeşil Geçiş sistemi ile aşılamada büyük bir başarı elde ettik. 16 ila 40 yaş aralığındaki kişileri aşı olmaya teşvik etmekle ülke ekonomisinin yeniden canlanmasını sağladık” dedi. 

Negev Ben-Gurion Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’ndan Nadav Davidovitch de “Birkaç ay önce, bize bu kadar iyi durumda olacağımızı söyleseydiniz muhtemelen inanmazdık. Sürü bağışıklığına henüz ulaşmadık ancak ulaşmaya çok yakınız” diye konuştu.

Öte yandan İsrail’in bu başarısının sıkı seyahat kısıtlamalarıyla da ilgili olabileceğini belirten uzmanlar, İsrail’e gidenlerin iki hafta karantinaya alındıklarını ve karantinadaki dokuzuncu günlerinde koronavirüs testi yaptırmaları gerektiğini belirtti. 

Koronavirüs salgını Kongo’da 32 milletvekilinin ölümüne neden oldu

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Jean-Marc Kabund, ülkede 32 milletvekilinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Kabund, “Kongo’da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin yüzde 5’ini parlamento üyeleri oluşturuyor. Salgın ülkemizde etkisini artırmaya devam ediyor” dedi. 

86 milyondan fazla nüfusuyla Afrika’nın ikinci büyük ülkesi olan Kongo’da şu ana kadar 31 binden fazla koronavirüs vakası ve 786 ölüm bildirdi. Ancak Yapılan test sayısının düşüklüğüne dikkat çeken uzmanlar, bu sayıların gerçeği yansıtmadığını söylüyor. 

Kongo’daki aşılama kampanyası, AstraZeneca aşısına yönelik güvenlik kaygıları nedeniyle bir süre geciktirilmişti. Ancak COVAX aşı programı kapsamında Kongo’ya 2021’in Mart ayında 1,7 milyon doz aşı gönderildi ve gönderilen aşıların yüzde 75’i yapıldı.

Kongo Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde şu ana kadar sadece 23 bini aşkın kişi koronavirüs aşısı yaptırdı. 

Dünya Sağlık Örgütü, İtalya’da görülen ilk koronavirüs verilerinin yeniden araştırılmasını talep etti

Koronavirüs ilk olarak Çin‘in Wuhan kentinde Aralık 2019’da tespit edilirken, İtalya‘nın ilk hastası geçen yıl 21 Şubat’ta Milano yakınlarındaki küçük bir kasabada tespit edilmişti. Ancak geçen yıl yayımlanan bir çalışmaya göre koronavirüs, İtalya’da da ilk olarak 2019’da tespit edildi. Bunun üzerine DSÖ, İtalya’da görülen ilk koronavirüs verilerinin yeniden araştırılmasını talep etti. 

DSÖ sözcüsü, “DSÖ, araştırma yazarlarıyla temas halinde. Yeni ve daha ileri düzey testler için ortak laboratuvarlarla bir işbirliği kuruldu” dedi. 2019’da toplanan ve SARS koronavirüs için pozitif test ettiği bildirilen her numune için araştırma yapan kişilerle iletişime geçildiğini belirten DSÖ, henüz nihai sonuçların elde edilmediğini açıkladı.

Milan Kanser Enstitüsü (INT) Bilimsel Direktörü Giovanni Apolone, “DSÖ, biyolojik materyali paylaşıp paylaşamayacağımızı ve testleri bağımsız bir laboratuvarda yeniden uygulayıp uygulayamayacağımızı sordu. Biz de uygulayabileceğimizi söyledik” dedi. 

INT’in Tumori Journal bilim dergisi tarafından yayımlanan araştırma bulgularına göre, Ekim 2019’da, akciğer kanseri taraması sırasında bir kişide koronavirüse karşı nötralize edici antikor tespit edildi. Tespit edilen antikorların çoğunun ise İtalya’nın salgından en çok etkilenen kenti Lombardiya‘dan alınan kan örneklerinden alınanlarla aynı olduğu belirtildi. 

Çalışmanın ortak yazarı ve Siena Üniversitesi Moleküler Tıp Bölümü’nde halk sağlığı profesörü olan Emanuele Montomoli, DSÖ’nün yeniden test için Rotterdam’daki Erasmus Üniversitesi laboratuvarını seçtiğini söyledi. Montomoli, “Biz sadece antikorları tespit ettik. Yani bu koronavirüsün ya da daha az bulaşıcı bir varyantının ekim ayında, İtalya’da dolaşımda olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.  

İngiltere’de 90 kişiye koronavirüs verilmeye başlandı

İngiltere’de geçen mart ayından beri yürütülen “Human Challenge” (İnsan meydan okuması) adlı araştırma kapsamında gönüllü olan 18 – 30 yaş aralığındaki 90 kişiye koronavirüs enjekte edilmeye başlandı. Araştırmacılar, bu çalışma ile ne kadar miktarda koronavirüsün enfeksiyona yol açtığını ve bağışıklık sisteminin ne şekilde tepki verdiğini inceleyecek. Tespit edilen bulgularla koronavirüse dair daha fazla bilgi elde edilecek ve araştırma sonuçları aşı ile tedavinin geliştirilmesinde kullanılacak. 

Virüsün doğrudan enfekte edildiği ilk gönüllü Jacob Hopkins, “Aslında birbirimize beşlik çakmak gibiydi. Gerçekten garip bir andı. Dürüst olmak gerekirse, yapması kolay bir şey değildi ama hayatımda yaptığım ve belki de yapacağım en iyi şeylerden biriydi” dedi. Katılımcılara verilen 4 bin 500 sterlinin, araştırmaya katılma aşamasında hiçbir etkisi olmadığını belirten Hopkins, bazı gönüllülerin kendisi gibi tamamen fedakârlık duygusuyla hareket ettiği için mutlu olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson‘ın eski başdanışmanı Dominic Cummings, İngiltere Parlamentosu’nda yürütülen ve hükümetin koronavirüs salgını sırasında izlediği politikalarının incelendiği soruşturmada milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Cummings, Başbakan Johnson’ın koronavirüsün ilk görüldüğü zamanlarda virüse inanmadığını söyledi ve bir televizyon programında virüsü kendisine enjekte edilmesini istediğini iddia etti. Cummings ayrıca, mart ayında başlanan ve gönüllü 90 kişiye koronavirüs bulaştırılan araştırmanın çok önce yapılması gerektiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.