Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bill Gates ve Warren Edward Buffett, ABD’nin Wyoming eyaletinde yeni nükleer reaktör inşa edecek

Milyarder Bill Gates tarafından kurulan nükleer reaktör tasarım şirketi TerraPower ile iş insanı Warren Edward Buffett’ın holdingi Berkshire Hathaway’e ait enerji şirketi PacifiCorp’tan yapılan açıklamaya göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Wyoming eyaletinde “natrium reaktör tesis” inşa edilecek. PacifiCorp’un açıklamasında, nükleer reaktörün kurulacağı yerin yıl sonuna kadar belirleneceği ve “kritik karbon içermeyen teknoloji” olarak kabul edilen, geleneksel reaktörlerden farklı yakıtlarla çalışan küçük, gelişmiş reaktörler inşa edileceği duyuruldu.

Bill Gates ve Warren Edward Buffet’ın enerji şirketi PacifiCorpABD’nin Wyoming eyaletinde “natrium nükleer reaktör” inşa edecek. ABD’nin en büyük kömür üreticisi Wyoming eyaletinde başlatılacak projenin yeri, yıl sonuna kadar açıklanacak. Proje ile ilgili konuşan Gates, “Natriumun enerji sektörü için oyunun kurallarını değiştireceğini düşünüyoruz” dedi.

Wyoming Valisi Mark Gordon, projeyi desteklediğini belirterek, “Bu, karbon negatif olmak için en hızlı ve en net rotamız” ifadesini kullandı. TerraPower‘ın başkanı ve CEO’su Chris Levesque, inşaatın yaklaşık yedi yıl süreceğini söyleyerek, “2030’larda bu tür temiz enerjiye ihtiyacımız var” diye konuştu.

ABD Enerji Bakanlığı, natrium teknolojisi için TerraPower’a 80 milyon dolar verdi

Geçen yıl Gates’in şirketi TerraPower’dan yapılan açıklamada, projenin maliyetinin yaklaşık 1 milyar dolar olacağı belirtilmişti. Öte yandan geçen yıl ABD Enerji Bakanlığı, natrium teknolojisi için TerraPower’a 80 milyon dolarlık finansman sağladı. Bakanlık, önümüzdeki yıllarda da ek fon sağlanacağının sözünü verdi.

“Geleneksel reaktörlere kıyasla daha yüksek risklere sahip”

ABD’li nükleer enerji uzmanları, yeni inşa edilecek gelişmiş reaktörlerin, geleneksel olanlara kıyasla daha yüksek riskler taşıyabileceği konusunda uyarıyor. Uzmanlar birçok gelişmiş reaktör için kullanılan yakıtın, geleneksel yakıta oranla daha fazla zenginleştirilmesi gerekeceğini söylüyor. Bu yüzden yakıt tedarik zincirinin, ham nükleer silah elde etmek isteyenler için bir hedef haline gelebileceği belirtiliyor.

TerraPower CEO’su Levesque ise santrallerin atıkları azaltacağı için nükleer silah yayılım riskini de azaltacağı görüşünde.

Derleyen: Zelal Direkci

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.