Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail’de Netanyahu’yu koltuğundan edecek koalisyon hükümeti için anlaşma sağlandı

İsrail’de sekiz parti Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarına son verecek bir koalisyon hükümeti kurmak üzere anlaştı. Yeni hükümet meclisten güven oyu alır ve göreve başlarsa, İsrail tarihinde ilk kez bir Arap partisi iktidar ortağı olacak.

Yesh Atid partisi lideri Yair Lapid’in yürüttüğü uzun pazarlıkların sonunda, sağdan sola geniş bir yelpaze içinde yer alan yedi parti ile İsrail vatandaşı Araplar’ı temsil eden İslamcı Ra’am partisi koalisyon ortaklığı için uzlaştı. İsrailli Araplar’ın temsilcileri daha önce sadece bir kez, Oslo Anlaşması ertesinde İzak Rabin hükümetine dışarıdan destek vermişti. Ra’am’ın koalisyon ortaklığı bu nedenle tarihi önem taşıyor. Ancak Ra’am lideri Mansur Abbas kabinede görev almayacak.

Varılan anlaşma başbakanlık için iki parti lideri arasında rotasyon öngörüyor. Buna göre yeni hükümetin ilk başbakanı aşırı milliyetçi Yamina partisinin lideri Naftali Bennett olacak. 2023 Ağustos’unda ise görevi Yair Lapid devralacak.

Yair Lapid, koalisyon anlaşmasını duyururken, Twitter hesabında “Hükümetin kendisine oy veren ve vermeyen tüm İsrail vatandaşlarının hizmetinde olacağına söz veriyorum. Rakiplerine saygı gösterecek ve İsrail toplumunun tüm kesimlerini birleştirmek ve birbirine bağlamak için elinden gelen her şeyi yapacaktır” diye yazdı.

Koltuğundan olduktan sonra hakkındaki yolsuzluk davalarından hüküm giymesi olası Başbakan Binyamin Netanyahu, partisi seçimlerden birinci çıkmasına rağmen, 120 sandalyeli parlamentoda hükümet etmeye yetecek 61 milletvekilinin desteğini alabileceği bir koalisyon kurmayı başaramamıştı.

Lapid-Bennet ortaklığında kurulan “Değişim Koalisyonu”nda yer almayı kabul eden partilerin toplam milletvekili sayısı ise 62. Ancak Yamina Partisi milletvekillerinden Nir Orbach daha önce bu koalisyona güvenoyu vermeyeceğini açıklamıştı. Orbach gibi, koalisyonu kurmakta anlaşan partilerden bir başka milletvekilinin daha güvenoyu vermemesi halinde hükümet kurulamayabilir. Yorumcular, Netanyahu’nun bu yönde çaba göstereceği kanaatinde.

Bu arada İsrail parlamentosu, eski İsrail İşçi Partisi lideri Isaac Herzog’u ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçti. Herzog, yemin töreninin ardından görevi selefi Reuven Rivlin’den devraldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.