Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin, 21 maratoncunun ölümünden sonra ultra maratonları yasakladı

Çin yönetimi, ülkede son dönemin popüler sporlarından biri haline gelen ultra maratonları, 22 Mayıs’taki bir yarışta 21 maratoncunun hayatını kaybetmesi üzerine yasakladı.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde bulunan Yellow River (Sarı Nehir) Park’ta 22 Mayıs’ta düzenlenen ultra maratona katılan 172 profesyonel koşucudan 21’i hayatını kaybetti. Yarışın başlamasının ardından bölgede rüzgar ve dolu yağışını içeren fırtına başladı ve bu doğal afet olayı, uygun ekipmanı olmayan sporcuları hazırlıksız yakaladı. Yarışı görüntülemeye çalışan kameramanların bile fotoğraf makinelerinin kırıldığı fırtınada, üzerlerindeki akıllı saatlerden takip edilen birçok sporcunun, yarış başladıktan sonra kalbinin durduğu belirtildi.

Maratonun faciayla sonuçlanmasının ardından gözler organizasyonu düzenleyen yerel yönetime çevrildi. Yerel yönetim yeterli önlemleri almadığı için eleştirilerin hedefindeyken, hükümete bağlı ulusal Çin medyası kâr motivasyonunun, güvenliğin önüne geçtiğini yazdı. Yerel yönetim ise araştırmaların devam ettiğini gerekçe göstererek herhangi bir bilgi vermedi. Hayatını kaybeden maratoncuların aileleri ise bekleyiş içinde, fırtınanın başlamasının hemen ardından maratonun neden iptal edilmediğini sorgulamaya başladı.

Çin’deki ultra maraton endüstrisi son yıllarda büyük bir hızla büyümeye devam ediyor. Organizatörler ve yerel yönetimler, maratonları Çin’in gelişmiş bölgelerine kıyasla, geri kalmış iç bölgelere turist çekme fırsatı olarak görüyor. Yellow River Park’taki ekstrem uzun mesafe parkuruysa sahip olduğu dağlık ve uçurum yapısıyla sektörün en çok turist çeken mekanlarından biri.

Son yaşanan olay, Çin’de ultra maratonların güvenli olup olmadığına dair tartışmaları beraberinde getirdi. Çin lideri Şi Cinping, sektörün faaliyetlerinin incelenmek üzere bir süre durdurulduğunu açıkladı. Hükümet yetkilileri de Yellow Park’taki ultra maratonun ülkeye acı bir ders verdiğini belirtti.  

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.