Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka, sığınmacıların Avrupa’dan sınır dışı edilmesine izin veren yasayı onayladı

Danimarka Parlamentosu, sığınmacıların iltica başvuruları kabul edilene dek Avrupa dışında inşa edilen kamplarda tutulmasını öngören yasa tasarısını onayladı. İnsan hakları savunucuları, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB), diğer ülkeler için de emsal teşkil edebileceği gerekçesiyle yasaya karşı çıktı. 

Danimarka’da sığınmacıların iltica başvuruları kabul edilene dek Avrupa dışında inşa edilen kamplarda kalmalarını öngören yasa tasarısı, hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti’nin yanı sıra, sağ ve aşırı sağ görüşlü partilerin desteği ile parlamentoda kabul edildi. 

Son 10 yılda katı göçmen politikaları ile isminden söz ettiren İskandinav ülkesindeki politikacılar, yasayı 70 lehte, 24 aleyhte oyla parlamentodan geçirdi. Buna göre Danimarka, göçmenleri, iltica başvuruları sonuçlanana dek Avrupa dışındaki mülteci kamplarına gönderecek. 

Hükümet partisinin göçmenlik sözcüsü Rasmus Stoklund, DR kanalında yaptığı açıklamada, “Danimarka’ya iltica başvurusunda bulunursanız, Avrupa dışındaki bir ülkeye geri gönderileceğinizi biliyor olacaksınız. Bu nedenle insanların Danimarka’da sığınma talebinde bulunmayı bırakacağını umuyoruz” dedi. 

Stoklund, Danimarka’nın henüz Avrupa dışında bir mülteci kampı kurmak için herhangi bir ülke ile anlaşmadığını fakat müzakerelerin devam ettiğini de söyledi.  

Alınan bu karar, AB tarafından sert tepki ile karşılandı. AB Komisyonu, yasanın Danimarka’nın uluslararası yükümlülükleri ile uyumluluğunu sorguladı. AB Komisyonu Sözcüsü Adalbert Jahnz“Sığınma taleplerinin dışarıdan yürütülmesi, hem sığınma prosedürlerine hem de kişisel güvenliğe erişim hakları konusunda temel kaygılar taşıyor. Yeni sığınma anlaşması kapsamında ve mevcut AB kuralları uyarınca bu mümkün değildir” diye konuştu.  

Ülke içindeki aktivistler ve insan hakları örgütleri de Danimarka’nın yeni yasa tasarısına karşı çıktı. Danimarka Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Charlotte Slente, “Sığınmacıların taleplerini işleme koyma sorumluluğunu dışsallaştırma fikri hem sorumsuz hem de dayanışmadan yoksun bir karar” dedi.

Derleme: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.