Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Medyanın “erkek adama etek giydirme” halleri

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazısında, “erkeğe etek giydirme” haberlerini ele aldı. İstanbul Pendik’te bir adamın “eşini taciz ettiği gerekçesiyle bir erkeğe sutyen taktırıp etek giydirmesi ve sopayla döverek karakola götürmesini” anlatan haberin onlarca haber sitesinde yayınlandığına dikkat çeken Bildirici, “Aslında medyamızın ‘etek giydirilen erkek’ haberlerine ilgisi yeni değil” diye yazdı ve benzer birçok başka haberi örnek verdi.

“Erkeğe etek giydirmenin” kadınları aşağılamak anlamına geldiğini, bunun erkekleri kadınlardan üstün gören, cinsiyetçi, ayrımcı bir davranış olduğunu belirten Bildirici, medyanın bu haberleri bu denli aktarmasının doğru olmadığını yazdı. Bildirici, şöyle devam etti:

“Bu haberler hiçbir olumsuzluk ifadesi eklenmeden, hatta pornografik bir dille aktarılınca kadınların aşağılanmasına medya da katkıda bulunmuş oluyor. Medya da kadınlara karşı ayrımcılığı, cinsiyetçiliği bu yeniden üretmiş oluyor; bu yanlış ‘kültürün’ devam etmesine, yaşamasına, yayılmasına aracı oluyor.

Bütün yanlışlıklar, olumsuzluklar hakkındaki haberlerde olduğu gibi ‘erkeğe etek giydirme’ haberlerinde de gazeteciler, olayla kendi aralarına mesafe koymalı. Bu eylemin yanlışlığını bir şekilde vurgulamalı, başlıkta ve haberin aktarımında eylemi meşrulaştıracak, haklılaştıracak ifade kullanmamalı.”

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.