Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, 20 yıl sonra ilk kez bir Alzheimer ilacına onay verdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yaklaşık 20 yıl sonra ilk kez bir Alzheimer ilacına onay verdi. FDA’nın onayladığı ve biyoteknoloji şirketi Biogen’in geliştirdiği “Aducanumab” isimli ilaç, Alzheimer’ın erken evrelerindeki hastaların beyinlerindeki “amiloid beta” proteininin yapışkan birikintilerini ortadan kaldırmayı hedefliyor. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), uzmanlar arasındaki görüş ayrılıklarına rağmen, yaklaşık 20 yıl sonra ilk kez bir Alzheimer ilacına onay verdi.

Biogen’in geliştirdiği “Aducanumab” adlı ilaç, Alzheimer’ın belirtilerini değil, hastalığın altında yatan nedeni tedavi etmeye çalışıyor. Beyindeki amiloid beta proteini plaklarının oluşmasını engellemeyi hedefleyen ve hastalığı yavaşlatmayı amaçlayan Aducanumab, Alzheimer’in altında yatan nedenlere yönelik ilk tedavi yaklaşımı olduğu gerekçesiyle onaylandı. 

İlacın klinik deneylerinin etkililiğiyle ilgili sunulan kanıtların henüz tamamlanmadığını belirten FDA, ilaca onay verdiğini fakat üretici tarafından yeni bir klinik deney yürütülmesi şartını koştuğunu da belirtti. FDA’nın açıklamasında, “İlaç beklenildiği gibi işe yaramazsa, piyasadan kaldırmaya yönelik adımlar atabiliriz” denildi.  

Mayo Klinik’in Alzheimer uzmanı Ronald Petersen, “Bu, hastalar için iyi haber. Şimdiye kadar hastalığı modifiye edici, onaylanmış bir tedavimiz olmamıştı” değerlendirmesini yaptı.

İlacın hastalığa çare olmadığı, sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatacağı ikazında bulunan Dr. Peterson, “Büyük bir gün ama ilacın vaat ettiklerini abartmayalım” diye konuştu.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.