Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan soruşturmasına ilişkin haber yapan gazeteciler Canan Coşkun, Can Uğur ve Ali Açar için üçer yıla kadar hapis istendi

Gazeteciler Canan Coşkun, Can Uğur ve Ali Açar’ın, Gezi Parkı eylemleri sırasında 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın öldürülmesine dair soruşturmaya ilişkin haberleri nedeniyle yargılandıkları davada savcı, gazetecilerin üçer yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Gazeteciler Canan Coşkun, Can Uğur ve Ali Açar’ın, Berkin Elvan’ın öldürülmesine dair soruşturmaya ilişkin haberleri nedeniyle “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla yargılandıkları davanın beşinci duruşması yapıldı.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mütalaasını veren savcı, gazetecilerin cezalandırılmasını istedi. Duruşma 7 Ekim 2021’e ertelendi.

Gelecek duruşma 7 Ekim’de

Berkin Elvan’ın 14 yaşındayken Gezi Parkı eylemleri sırasında polis tarafından gaz fişeği ile vurularak öldürülmesinin ardından gazeteciler soruşturmaya dair haberler yaptı.

Cumhuriyet gazetesinde “Berkin Elvan’ı vurduğu iddia edilen polis görev yerini hatırlamadı” ve BirGün gazetesinin internet sitesinde “Berkin soruşturmasındaki gizlilik kararının sebebi katilin itibarı zedelenmesin” başlıklı haberlerle ilgili soruşturma başlatıldı.

Üç gazeteci hakkında hazırlanan iddianamede “haberlerde şüpheli polisin ismini ve soyadının baş harfini aktarıp fotoğrafın tanınabilecek şekilde verdikleri” iddia edilerek, “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla cezalandırılmaları istendi.

Davanın bugün (8 Haziran) yapılan beşinci duruşmasına sanık gazetecilerden Canan Coşkun katılırken Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da duruşmayı takip etti. Savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Gazetecilerin yaptıkları haberler ile “polis memurunun hedef olabileceğini” iddia eden savcı, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 6/1 maddesince cezalandırılmalarını istedi. Söz konusu madde bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngörüyor.

Duruşmaya katılan tek sanık gazeteci Canan Coşkun ve avukatı, ayrıntılı savunma için süre talep etti. Bu talebi kabul eden mahkeme bir sonraki duruşma için 7 Ekim 2021 tarihini belirledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.