Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan, Türkiye üzerinden gelen sığınmacıları kabul etmeyeceğini duyurdu

Yunanistan dün (7 Haziran) yaptığı açıklamada, Türkiye üzerinden yapılan sığınmacı başvurularının kabul edilmeyeceğini bildirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ile Göç ve İltica Bakanlığı tarafından yayımlanan ortak açıklamada, “Yunanistan mevzuatı Türkiye’yi, mülteciler için güvenli bir üçüncü ülke olarak tanımlıyor. Bu karar Suriye, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Somali’den gelen sığınmacıları kapsıyor” denildi.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis yaptığı yazılı açıklamada, bu ülkelerden gelen kişilerin Türkiye üzerinden yaptıkları sığınmacı başvurularını kabul etmeyeceklerini belirterek, “Türkiye’nin güvenli üçüncü ülke olarak nitelendirilmesi, yasadışı mülteci akışlarıyla mücadele ve insan kaçakçılığının önüne geçmek adına önemli bir adımdır” dedi. 

Açıklamada Türkiye’nin, bu ülkelerden gelen sığınmacıların uluslararası koruma başvurularının değerlendirilmesine ilişkin tüm koşulları sağladığı vurgulanarak, sığınmacıların ırkları, dinleri, vatandaşlıkları, siyasi inançları veya belirli bir sosyal gruba üyelikleri nedeniyle Türkiye’de herhangi bir tehdit altında olmayacakları ve bu yüzden Yunanistan yerine Türkiye’ye sığınma talebinde bulunabilecekleri belirtildi.

2015 yılında Yunanistan’a, 1 milyon kişi Türkiye üzerinden giriş yaptı. Bu yıl ise çoğunlukla deniz yolu ve botlarla, 3 binden fazla kişi ulaştı. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Ajansı’na göre, gelenlerin yüzde 47’si Afgan, yüzde 15’i Suriyeli, yüzde 9’u da Somalili. 

Yunanistan, Ege’deki sığınmacıları Türkiye’ye yasadışı bir şekilde gönderme olayları ile sürekli gündeme geliyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.