Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Senatosu, teknoloji alanında Çin ile rekabette ABD’nin gücünü artıracak yasa tasarısını onayladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu, Çin ile rekabette ABD’nin teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlaması beklenen yasa tasarısını onayladı. Tasarı, teknolojik altyapı ve Ar-Ge yatırımlarına 190 milyar dolar, yarı iletkenlerin üretimi içinse 54 milyar dolarlık bir bütçe öngörüyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu’nda dün (8 Haziran) yapılan oylamada, ABD’ye teknoloji alanında Çin ile rekabetinde üstünlük sağlaması için hazırlanan yasa tasarısı 32’ye karşı 68 oy ile kabul edildi. ABD Başkanı Joe Biden’ın, “21. yüzyılı kazanma yarışındayız ve geride kalma riskini alamayız” diyerek övdüğü tasarının Temsilciler Meclisi’nde de onaylandıktan sonra Biden’ın masasına gelmesi bekleniyor. 

Tasarı ile teknolojik altyapı ve Ar-Ge yatırımlarına 190 milyar dolar ayrılırken, yarı iletkenlerin üretimi içinse 54 milyar dolarlık bir bütçe öngörülüyor.

54 milyar dolarlık bütçe içinde 2 milyar dolarlık bölümün ise otomobillerde kullanılan ve bir süredir üretiminde ciddi sorunlar yaşanan çiplerin üretimi için ayrıldığı belirtiliyor. Uzmanlar bu paket ile ülkede birçok alanda yeni yatırımların önünün açılacağını vurguluyor.

Senato’da haftalardır bekleyen yasa tasarısının Cumhuriyetçi senatörler tarafından da olumlu karşılanması, ABD’nin Çin ile teknoloji rekabeti konusunda Demokratlar ile Cumhuriyetçiler’in yan yana gelebileceğinin işareti olarak yorumlandı.

Demokratlar’ın Senato’daki çoğunluk lideri Chuck Schumer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hiçbir şey yapmazsak, baskın süper güç olan günlerimiz sona erebilir. O günlerin bizim gözetimimizde sona ermesine izin vermek istemiyoruz. ABD’nin bu yüzyılda orta halli bir ulus haline gelmesini istemiyoruz” dedi. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.