Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Thodex soruşturmasında haciz kararları alınmaya başlandı, iddianame bekleniyor

Kripto para borsası Thodex ile ilgili soruşturma kapsamında malvarlıklarına el konulduğu açıklanan şirket sahibi Faruk Fatih Özer’in evi için alınan haciz kararı onaylandı.

Koineks Anonim Şirketi’ne bağlı kripto para borsası Thodex’in işlemlerini durdurmasından sonra şirketin sahibi Faruk Fatih Özer‘in yaklaşık 2 milyar dolarla yurtdışına çıktığı iddiası üzerine başlatılan soruşturmanın üzerinden bir buçuk ay geçti. Altı kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında henüz iddianame hazırlanmadı.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 8 Haziran’daki açıklamasında şirket sahibi Özer’in yanı sıra 15 kişinin malvarlıklarına el konulduğu belirtildi. Öte yandan mağdur sıfatıyla yapılan başvurularda da mağdurların alacağına karşılık haciz kararları alınmaya başlandı.

Başsavcılık: “Malvarlıklarına el konuldu

Başsavcılık açıklamasında şu ifadeler öne çıktı:

“Firma sahibi olan şüpheli F.F.Ö’nün taşınmaz, ulaşım aracı, banka hesabı vb. şahsi malvarlıkları ile şirkete ait tüm malvarlığına İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 24.04.2021 tarihli kararıyla el konulmuştur. 

Daha sonra yapılan tespitlere göre 15 ayrı şüphelinin malvarlıklarına el konulması için sulh ceza hakimliğinden talepte bulunulmuş, İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliğinin talebi tüm şüpheliler açısından 29.04.2021 tarihinde kabul etmesi üzerine el koyma tedbirleri uygulanmıştır. Soruşturmanın devamında kimliği belirlenip yakalanan bir şüpheli hakkında daha aynı yönde talepte bulunulmuş, İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliğinin talebi 20.05.2021 tarihinde kabul etmesi üzerine bu şüpheli açısından da el koyma tedbirleri uygulanmıştır.

Soruşturmanın devamında kimliği belirlenip yakalanan bir şüpheli hakkında daha aynı yönde talepte bulunulmuş, İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliğinin talebi 20.05.2021 tarihinde kabul etmesi üzerine bu şüpheli açısından da el koyma tedbirleri uygulanmıştır.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınıp adli kontrol ile serbest bırakılanlar kişilerden birinin avukatı, dosyada şüpheli sıfatıyla yer alan herkesin banka hesaplarının bloke edildiğini, henüz iddianame hazırlanmadığını söyledi.

Haciz kararları

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Anadolu 18. İcra Müdürlüğü, mağdur sıfatıyla yapılan başvuruda, başvurucunun alacağına karşılık Thodex’e ait üç ayrı araca ve Thodex şirketinin üç farklı bankadaki hesaplarında bulunan paralarına da haciz konulması için müzekkere gönderilmesine karar verdi.

Öte yandan İstanbul Anadolu 2. Ceza Dairesi ise 628 bin 460 TL’si için icra talebinde bulunan kişinin talebini onayladı. Şirket sahibinin Kocaeli’ndeki evinde haciz işlemi yapılması bekleniyor.

Ne olmuştu?

Koineks Anonim Şirketi’ne bağlı kripto para borsası Thodex’in 21 Nisan’da işlemlerini durdurmasından sonra şirketin sahibi Faruk Fatih Özer‘in yaklaşık 2 milyar dolarla yurtdışına çıktığı iddia edilmişti. Thodex’in Twitter hesabından ve internet sitesinden Özer’in imzasıyla yapılan açıklamada, Özer’in yakında Türkiye’ye döneceği belirtilerek tüm iddialar reddedilmişti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 22 Nisan’da şirketin yetkilileri hakkında resen başlattığı soruşturma kapsamında, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şirketin İstanbul-Kadıköy’de bulunan binasında arama yaptı ve çeşitli materyallere el koydu. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ın hakkında soruşturma başlattığı Thodex’in hesapları Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından bloke edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü 23 Nisan’da, Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer hakkında kırmızı bülten çıkarıldığını açıkladı.

Soruşturma kapsamında hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan Özer’in de arasında bulunduğu 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

AA’nın haberine göre haklarında gözaltı kararı olanlardan 81’i gözaltına alındı, Faruk Fatih Özer’in ağabeyi ve kardeşinin de aralarında bulunduğu altı kişi 29 Nisan’da tutuklandı. Gözaltına alınan diğer isimlerin hepsi, 38’i hakkında adli kontrol kararı olmak üzere serbest bırakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.