Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Truva Kalkanı”: Son yılların en büyük küresel polis operasyonunda 800’den fazla kişi gözaltına alındı, 8 ton uyuşturucu ele geçirildi

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) ve Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), 16 ülke ile işbirliği içinde düzenlediği Truva Kalkanı (Trojan Shield) operasyonu kapsamında 800’den fazla kişinin gözaltına alındığı ve 8 ton uyuşturucunun ele geçirildiği açıklandı.

FBI ve Europol‘ün 16 ülkenin işbirliği ile düzenlediği Truva Kalkanı operasyonu kapsamında, polisin suç örgütlerine kripto telefonlar sattığı ve bir tür şifreli haberleşme sistemi olan AnOm‘u kullanmaya teşvik ettiği açıklandı. Operasyonun yaklaşık üç yıl sürdüğü ve bu süre zarfında 45 dilde 20 milyondan fazla gizli mesajın ele geçirildiği belirtilirken Europol’den yapılan açıklamaya göre, operasyonda yaklaşık 800 kişinin gözaltına alındı ve 8 ton uyuşturucu ele geçirildi.  

Kanada merkezli Phantom Secure adlı şirketin FBI ile yaptığı anlaşmayla şifreli telefonları çok sayıda suç örgütüne sattığı belirlenirken Ekim 2019’dan bu yana, 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren yaklaşık 300 suç örgütüne 12 bini aşkın cihaz satıldığı belirtildi. Böylece suç örgütlerinin, şifrelemelerin kırılamayacağını düşünerek yasadışı içerikli görüşmelerini bu sistem üzerinden yürüttüğü ve tüm görüşmelerin polis tarafından kayda alındığı aktarıldı.

“Şimdiye kadarki en büyük polis operasyonlarından biri”

Truva Kalkanı adlı operasyon, son yıllarda suç örgütleri arasında kullanılan yüksek teknolojili iletişim ağlarına nüfuz etmekte zorlanan kolluk kuvvetleri için yeni ve etkili bir atılım olarak değerlendirildi. Europol’den yapılan açıklamada da Truva Kalkanı’nın şimdiye kadarki en büyük küresel polis operasyonlarından biri olduğu vurgulanırken “Bu, şifreli iletişim kuran suç faaliyetlerine karşı mücadelede bugüne kadarki en büyük ve en karmaşık kolluk operasyonlarından biri” denildi.

Operasyon kapsamında yalnızca Avustralya’da 224 kişi gözaltına alındı. Yapılan aramalar sonucu Avustralya polisinin 3,7 ton uyuşturucu, 104 silah ve 30 milyon euroya yakın nakit paraya el koyduğu açıklandı.

Avustralya Federal Polis Müdürü Reece Kershaw, “Organize suç örgütlerinin arka ceplerindeydik. Onların, yasadışı motosiklet çetelerinin, Avustralya mafyasının, Asya suç örgütlerinin ciddi ve organize suç gruplarının üyeleri olduklarından şüpheleniyoruz” dedi.  

Yetkililer ayrıca, uyuşturucu kaçakçılığında rol oynadığı düşünülen Avustralya vatandaşı Joseph Hakan Ayık‘ın An0m’un en aktif destekçilerinden biri olduğunu ve Ayık’ın Avustralya, FinlandiyaİsveçKolombiyaBirleşik Krallık ve Hollanda‘dan 16 kişiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) San Diego bölgesindeki bir haraç davasında yargılandığını söyledi.  

Öte yandan İsveç’te ise polisin 155 kişiyi gözaltına aldığı belirtildi. İtalyan organize suç ve uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerini de hedef alan operasyon kapsamında Hollanda ve Almanya’da da çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Europol ayrıca, aralarında bazı polislerin de bulunduğu 800’den fazla gözaltına ek olarak, geçen günlerde 16 ülkede yapılan operasyonlarda 700 evin arandığını ve tonlarca uyuşturucu, 250 ateşli silah, 55 lüks araç ve 48 milyon doların ele geçirildiğini açıkladı.

Zanlılara şimdiye kadar toplam 525 suçlama yöneltildi ancak yetkililer, önümüzdeki haftalarda suçlama sayısının artabileceğini belirtiyor.

Kaynak: New York Times

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.