Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu, hukuk devleti ilkesini ihlal eden ülkelere karşı harekete geçmediği için Avrupa Birliği Komisyonu’na dava açacak

Avrupa Parlamentosu (AP), hukuk devleti ilkesini ihlal eden ülkelerin cezalandırılmasını öngören düzeneği yürürlüğe koymadığı için Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na dava açmaya hazırlanıyor. Komisyonun, Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek yargı organı Avrupa Adalet Divanı’na şikayet edilmesi gerektiği kararına, AP’deki 705 milletvekilinden 506’sı destek verdi. 

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre AB Komisyonu’nun, anlaşmaların koruyucusu ve anlaşmaların öngördüğü hukuki düzenlemelere uyulmasını sağlamakla sorumlu olduğu vurgulanan kararda, AB Komisyonu’na hukuk devleti ilkesini korumadığı ve görevini yerine getirmediği suçlaması yöneltildi. 

Kararda, hukuk devletini ihlal eden Polonya ve Macaristan gibi ülkelere karşı komisyonun harekete geçmediği belirtildi. AP Başkanı David Sassoli, komisyonun iki ay içinde harekete geçmemesi halinde Avrupa Adalet Divanı’na dava açılması için resmi başvuruda bulunacaklarını aktardı. 

Polonya ve Macaristan, birlik ülkeleri tarafından ülkelerindeki kurumlar üzerinde siyasi kontrol kurmak ve hukuk devleti ilkesini yok saymak ile suçlanıyor. Polonya ve Macaristan ise birlik üyesi ülkelerden gelen eleştirileri, içişlerine müdahale edilmesi olarak yorumluyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.