Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, muhalif lider Aleksey Navalni ile bağlantılı kuruluşların faaliyetlerini yasakladı – Navalni: “Yolsuzluk, hükümetin temeli olduğunda, yolsuzlukla mücadele edenler aşırılıkçı olarak gösteriliyor”

Rusya’da yargı makamları, muhalif lider Aleksey Navalni ile bağlantılı kuruluşların hareketlerini “aşırılıkçı” olarak sınıflandırdı ve bu kuruluşları faaliyetten men etti. 

Moskova Şehir Mahkemesi, cezaevindeki muhalif lider Aleksey Navalni ile bağlantılı kuruluşları “aşırılık yanlısı” ilan etti ve bu kuruluşların faaliyetlerini yasakladı

Mahkemeden yapılan açıklamaya göre, Navalni’nin kurucusu olduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı, Yurttaş Haklarını Koruma Vakfı ve Navalni Karargahları isimli kuruluşlar aşırılık yanlısı olarak kabul edildi. 

Parlamentonun onayı ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzası ile yürürlüğe giren kararnameye göre, bu kuruluşların bilgi yayması, seçimlere katılması, eylem ve gösteri organize etmesi gibi tüm faaliyetleri yasaklandı. 

Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nın avukatı Valeriya Vetoşkina, 10 gün içinde karara itiraz edeceklerini bildirdi.

Aleksey Navalni

Muhalif lider Navalni ise kararın ardından yaptığı açıklamada, alınan kararı “gülünç” olarak tanımladı ve Kremlin’e meydan okumaya devam edeceğine söz verdi. Navalni, “Yolsuzluk hükümetin temeli olduğunda, yolsuzluğa karşı devam edenler aşırılıkçı olarak gösteriliyor. Hedeflerimizden ve fikirlerimizden vazgeçmeyeceğiz. Bu bizim ülkemiz ve başka bir ülkemiz yok” dedi. 

Kararın ardından Navalni’nin üst düzey yardımcılarından biri olan Ivan Zhdanov da yozlaşmış yetkililerin ifşalarını yayınlamaya devam edeceklerini belirtti. Yurtdışında yaşayan Zhdanov, Dozhd TV’ye verdiği demeçte, “Navalni’nin ekibi faaliyetlerini durdurmayacak” diye konuştu.  

Rus muhalif Navalni tarafından 2011’de kurulan Yolsuzlukla Mücadele Vakfı, 2019’da Rus yetkililerce “yabancı ajan” statüsüne alınmıştı. Navalni 2020’de vakfı kapattığını duyurarak yeni bir hukuki yapılanmayla burayı yeniden açmış, Rus yetkililer ise kuruluşu yeniden yabancı ajan statüsüne almıştı.

Moskova Savcılığı, nisan ayında Navalni ile bağlantılı üç kuruluş hakkında, “Rusya’ya karşı yıkıcı eylemler yürüten çeşitli yabancı merkezlerin siparişiyle, onlarla aktif koordinasyon içinde hareket etme, anayasal düzeni, iktidarı değiştirmek için renkli devrim senaryolarını hayata geçirme” suçlamasında bulunmuş ve kapatılmaları için dava açmıştı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.