Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden ilk kez yüz yüze görüştü – Erdoğan: “Hamdolsun, 1915 olayları hiç gündeme gelmedi”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için bulundukları Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerindeki sorunların masaya yatırıldığı görüşme sonrasında “Sayın Biden ile son derece yararlı, samimi bir görüşme yaptık” dedi. ABD Başkanı Biden ise Erdoğan ile yaptığı görüşme hakkında, “Pozitif ve verimli bir toplantı yaptık” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında NATO Liderler Zirvesi kapsamında yapılan görüşme sona erdi. 

Görüşme Türkiye saati ile 19.00’da başladı ve yaklaşık 50 dakika sürdü. İkili görüşmeden sonra, heyetler arası görüşme de yapıldı.

Biden: “Pozitif ve verimli bir toplantı yaptık”

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ikili görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Biden, Erdoğan ile yaptığı görüşme hakkında, “Pozitif ve verimli bir toplantı yaptık. Bir dizi konuda nasıl ilerleyeceğimiz konusunda ayrıntılı görüşmeler yaptık. İki ülkenin büyük gündemleri var. Heyetlerimiz görüşmelerimize devam edecek ve eminim ki Türkiye ve ABD arasında gerçek bir ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum.”

İki lider 23 Nisan’da yaptıkları telefon görüşmesinde, NATO Zirvesi’nde buluşmak üzere mutabık kalmışlardı. Yapılan bu görüşme, Biden’ın göreve geldiği 20 Ocak’tan itibaren ikili arasındaki ilk yüz yüze görüşme oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, NATO Zirvesi başlamadan önce toplantı salonunda selamlaşmış ve kısa bir süre sohbet etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi vesilesiyle bulunduğu Brüksel’de ABD Başkanı Biden ile baş başa görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. 

“Biden ile son derece yararlı ve samimi bir görüşme yaptık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Biden ile yaptığı görüşmeye ilişkin şunları aktardı: 

“Zirve vesilesiyle ABD Başkanı Joe Biden’la az evvel bir araya geldik. Uzun yıllara dayalı dostluğumuzun bulunduğu Sayın Biden ile gündemimizde yer alan konular ile ilgili kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. Hem görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri hem de ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlardaki işbirliği imkanlarını yapıcı bir yaklaşım ile ele aldık. Etkin işbirliğine ihtiyaç duyduğumuz coğrafyalarda yapacağımız çalışmaları Biden ve ekibi ile görüştük.

Bu görüşmede salgın sonrası ortaya çıkacak yeni fırsatları da dikkate alarak aramızdaki ekonomik potansiyelin tam anlamıyla hayata geçirebilmesi için atılacak adımları değerlendirdik. İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde doğrudan iletişim kanallarını etkin ve düzenli bir şekilde kullanmakta mutabık kaldık.

Neticede son derece yararlı, samimi bir görüşme oldu. Her alanda karşılıklı saygı ve çıkara dayalı verimli bir işbirliği döneminin başlaması anlamında güçlü bir iradenin olduğunu görüyoruz. Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersine işbirliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz.

Afganistan konusundaki düşüncelerimizi çok açık net olarak sayın Biden’a ifade ettim. Türkiye eğer Afganistan’dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle orada belli bir desteğin verilmesi isteniyorsa, diplomatik, lojistik, bunun yanında mali konularda Amerika’nın bize vereceği destek büyük önem arz ediyor. Ayrıca tabii ki burada Taliban gerçeğini bir kenara koymak mümkün değil. Onlarla da birçok konuları farklı atacağımız adımlarla sürdürebiliriz. Biz Pakistan’ı da yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik, Macaristan’ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik. Bütün bunlarla birlikte, istiyoruz ki Afganistan halkı herhangi bir sıkıntı yaşamadan istiyoruz ki bu desteği kendilerine verelim. Şu an itibariyle bir mutabakat söz konusu, bir sıkıntı söz konusu değil.”

“S-400’lerin gündeme gelmemesi mümkün değil”

Erdoğan kendisine yöneltilen S-400’ler ile ilgili soruya, “S-400’ün gündeme gelmemesi mümkün değil ama bizim düşüncemiz daha önce neyse aynı düşünceyi Sayın Başkan’a ifade ettim. F-35 konusunu aynı şekilde ifade ettim. Savunma sanayii ile ilgili olarak yapabileceklerimiz nelerdir, bunları ifade ettim. Bundan sonraki süreçte de dışişleri bakanlarımız, savunma bakanlarımız muhataplarıyla görüşmek suretiyle bu süreci inşallah sağlama bağlayacaktır” yanıtını verdi.

“Biden’ı Türkiye’ye davet ettim, gelebileceğini söyledi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Patriot füzeleriyle ile ilgili bir soruyu ise şöyle yanıtladı: “Benim Biden ile görüşmem ve tanışmam yeni değil. Çok çok eski. Bu görüşmelerle birlikte bizim Patriotlar konusundaki düşüncemiz biliniyor. Bu konuda ABD’nin de tavrı belliydi. ABD ne yaptı, Patriotlar’ı vermedi. Biz de S-400’leri almak zorunda kaldık. Savunma sanayinde neler yapabiliriz, bakanlarımız görüşsünler dedik. Kendi aralarında yapacakları görüşmelerden sonra biz de adımlarımızı atalım, böyle bir karara vardık. Aşı konusunu da görüşme fırsatımız oldu. Sayın Biden ile verimli görüşmemizi gerçekleştirmiş olduk. İlişkilerin devamı açısından olumlu olduğunu söylüyorum. Kendisini de ayrıca Türkiye’ye davet ettim. Yoğunlukları aştıktan sonra Türkiye’ye gelebileceğini söyledi.” 

“Hamdolsun, 1915 olayları hiç gündeme gelmedi”

Görüşme öncesinde, Biden’ın 1915 olaylarını soykırım olarak tanıması konusunu gündeme getireceğini söyleyen Erdoğan, görüşmede bu sorunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine “Hamdolsun, 1915 olayları hiç gündeme gelmedi” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarındaki diğer önemli noktalar şöyle: 

“Bölgesel aktörlerin karar alma süreçlerindeki etkisi ve ağırlığı günden güne artıyor. Son bir buçuk yıldır insanlığın gündemini belirleyen koronavirüs salgını bu değişim sürecini daha da hızlandırmıştır. Salgın küresel sistemdeki açıkları ve yapısal sorunları bir kez daha gözler önüne sermiştir. Ekonomiden ticarete, toplumsal hareketlerden kamu güvenliğine kadar çok geniş bir yelpazede salgının artçı sarsıntılarına şahit oluyoruz. Salgınla beraber istikrarsızlığın, İslam ve yabancı karşıtı ırkçı akımların dünyanın farklı köşelerinde yaygınlaştığını görüyoruz. Küresel istikrarın muhafazasında NATO’nun hem belirleyiciliği hem de üstlenmesi gereken sorumluluk artmıştır. Dönem sorumluluktan kaçma değil, elini altına koyma dönemidir. Bilhassa NATO’nun küresel sınamalar karşısında daha etkin inisiyatifler üstlenmelisi gerekmektedir.” 

Terörle mücadele başta olmak üzere Türkiye’nin hassasiyetlerini vurguladıklarını ve beklentilerini müttefiklerinin dikkatine sunduklarını belirten Erdoğan, “Burada üzülerek bir hususun altını çizmek istiyorum. Terör meselesinde örgütler arasında ayrım yapan, iyi – kötü terörist sınıflandırmasına giden çarpık anlayış mevcudiyetini koruyor. Böyle ikircikli bir tavrın terörü yok edemeyeceği bilakis terör örgütlerine cesaret vereceği açıktır. Türkiye, DEAŞ belasına karşı göğüs göğüse mücadele etmiş, Suriye’nin güneyinden bu örgütün sökülüp atılmasını sağlamış tek NATO müttefikidir” diye konuştu.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarına ilişkin ise “Sınır ötesi operasyonlarımız sayesinde, 8 bin 200 kilometrekareden fazla alanı terörden arındırdık. NATO Zirvesi’nde gerek zirve hitabımızda gerek ikili görüşmelerimizde, PYD/PKK’ya verilen desteğin artık sonlandırılması gerektiğini açıkça dile getirdik” dedi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.