Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD donanmasına ait bir uçak gemisi, Vaşington ve Pekin arasında sorun yaratan tartışmalı Güney Çin Denizi’ne girdi

ABD donanmasına bağlı USS Ronald Reagan uçak gemisi görev grubu, Güney Çin Denizi karasularına girdi. ABD’nin bu hamlesi, G-7 ve NATO zirvelerinden çıkan, Çin tehdidine yönelik birlik ve beraberlik mesajları nedeniyle yükselen Pekin-Vaşington geriliminin ardından geldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Deniz Kuvvetleri’nden salı günü (15 Haziran) yapılan açıklamada, USS Ronald Reagan adlı uçak gemisi görev grubunun olağan faaliyetleri için Güney Çin Denizi’ne girdiği belirtildi. ABD donanmasının açıklaması, geçen hafta sonu yapılan G-7 ve dünkü (14 Haziran) NATO zirvelerinden çıkan, Çin tehdidine yönelik birlik ve beraberlik mesajları nedeniyle yükselen Pekin-Vaşington geriliminin ardından geldi.

ABD donanmasının açıklamasında “Saldırı filosu, bünyesinde sabit ve döner kanatlı uçak gemisi de olmak üzere deniz güvenliğini sağlama ve hava birlikleriyle deniz birlikleri arasında koordinasyon ve taktik geliştirme misyonlarını yürütmektedir. ABD uçak gemilerinin Güney Çin Denizi’ndeki varlığı, ABD donanmasının Hint-Pasifik bölgesindeki olağan faaliyetlerinden biridir” denildi.

USS Ronald Reagan (CVN 76) uçak gemisinin başını çektiği filoya, USS Shiloh kruvazörü ile USS Halsey muhribinin de eşlik ettiği bilgisi paylaşıldı.

Güney Çin Denizi son yıllarda Vaşington ve Pekin’in anlaşmazlık yaşadığı pek çok konudan biri. Çin sık sık, bölgedeki ABD güçlerinin varlığından rahatsızlık duyduğunu ve ABD’nin faaliyetlerinin bölgeye istikrarsızlık getirdiğini dile getirirken ABD başta olmak üzere Batı ülkeleri, Çin’in Güney Çin Denizi’nde artan operasyonlarını ve bölgeye inşa ettiği yapay deniz adalarını Pekin yönetiminin “artan agresifliği” olarak değerlendiriyor.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.