Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, kuduz riski taşıdığı gerekçesiyle 100’den fazla ülkeden köpek ithalatını yasakladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), kuduzun hâlâ sorun olduğu 100’den fazla ülkeden köpek ithal edilmesini yasakladı. Yasak, 14 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek. 

ABD yönetimi, çeşitli nedenlerle köpek ihraç eden 100’den fazla ülkeye, kuduz riski nedeniyle bir yıl süre ile yasak getirdi. Yasak kararı, ülkeye getirilen yavru köpeklerin sayısı son zamanlarda hızla arttığı için alındı. 

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), köpeklerin ithal edilmesine, kuduz aşısı kanıtına ihtiyaç duyulması ve küçük oldukları için aşılanamayan yavru köpeklerin risk oluşturması nedeniyle bir yıl ara verildiğini duyurdu.

Kararda, Amerikan vatandaşlarının kendi köpeklerini bahsi geçen ülkelere götürmeleri durumunda kuduz riski olmayan üçüncü bir ülkede altı ay geçirmeden ülkeye geri getiremeyecekleri de belirtildi.

Amerikan Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Douglas Kratt, alınan bu kararı olumlu karşıladığını söyledi. ABD’nin Wisconsin eyaletinde veterinerlik yapan Kratt, “Sağlıklı köpekleri ülkeye getirdiğimizden emin olmak istiyoruz, özellikle de evcil hayvan olacaklarsa” dedi. 

Yetkililer, ABD’ye her yıl bir milyon civarında köpek getirildiğini ve bir sene boyunca geçerli olacak yasaktan ötürü bu sayının yüzde 4 ila 7,5 oranında azalmasını bekliyor.

ABD’de yakın zamanda reddedilen köpeklerin çoğu sadece üç ülkeden gelmişti: Rusya, Ukrayna ve Kolombiya. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.