Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin popüler dergisi New Yorker’da çalışma şartları konusunda sorun yaşayan dergi yönetimi ve çalışanları, anlaşmaya yakın

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 96 yıldır yayın hayatına devam eden New Yorker’da, dergi yönetimi ve çalışanları arasında “çalışma şartları krizi” yaşanıyor. New York Times’ta yer alan habere göre derginin yazarlarından ve editörlerinden oluşan bir grubun 2018 yılında bir araya geldikleri ve daha iyi çalışma şartları için bir yol haritası belirledikleri aktarılırken çalışanlar, uzun zamandır devam eden anlaşmazlıklar neticesinde daha önce grev yapacaklarını açıklamıştı. Ancak dergi yönetiminin çalışma şartlarının iyileştirileceğini ve yeni iş sözleşmeleri hazırlanacağını duyurmasından sonra çalışanlar grev kararından vazgeçti. Dergi yönetimi ve çalışanlarının bu hafta içinde yeni bir anlaşmaya varması bekleniyor. 

New Yorker ve The Atlantic için ABD dış politikası üzerine yazılar yazan George Packer’ın, ABD merkezli Conde Nast iletişim şirketiyle yaptığı anlaşmanın ayrıntılarını paylaşması üzerine dergi yönetiminin çalışanlar arasında uyguladığı eşitsiz politikalar gün yüzüne çıkmış ve çalışanların sendikal hakları tartışma konusu olmuştu. Packer’ın Conde Nast ile yaptığı anlaşma sonrasında kendisine hayat sigortası yapıldığını söylemesi yeni bir tartışmaya yol açarken derginin yazarları, editörleri ve diğer çalışanları herkese eşit imkanların sağlanması, hayat sigortasının tüm çalışanlara yapılmasını ve herkesin emeğinin karşılığını en iyi şekilde alması gerektiğini vurgulayarak grev yapabileceklerini açıklamıştı. 

ABD’li gazeteci Adam Davidson’ın evinde düzenlenen toplantıda, Davidson’ın New Yorker’ın baş editörü David Remnick ile görüştüğü ve yazarlar için sağlık sigortası yapılması gerektiğini söylediği aktarıldı.

Öte yanda çok sayıda gazeteci, Conde Nast adlı iletişim şirketinde de çalışanlar arasında ciddi maaş farklılıklarının olduğunu ve birçok kişinin kadrolu olmadığı için hayat sigortasından yararlanamadığını ve düşük ücret aldıklarını belirtti.  

Habere göre New Yorker çalışanlarının mesai koşullarının düzeltilmesi taleplerinin ardından dergi yönetimi yeni bir iş sözleşmesinin üzerinde çalışmaya başladı. Yeni sözleşmenin son ayrıntılarının kısa zaman içinde belirleneceği ve her iki tarafın da bu hafta içinde anlaşmaya yakın olduğu belirtildi. New Yorker’ın, yeni sözleşmede yazarlara yıllık 55 bin dolar maaş ve ek olarak sağlık sigortası taahhüt edeceği öne sürüldü.

Derginin baş editörü David Remnick’in New York Times’ın röportaj teklifini reddettiği ancak gazeteye e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Hedefimiz adil bir şekilde çalışma ortamı sağlamak. Bunun olmasından mutluluk duyacağım” dediği belirtildi.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.