Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: “Recep Tayyip” ismi ve “Korku imparatorluğu” yanlışı

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazısında, Cumhuriyet gazetesinde “Korku imparatorluğu”, Sözcü gazetesinde ise “Oğluna Recep Tayyip Erdoğan ismini verdi şimdi değiştiremiyor” başlıklarıyla yer alan haberi ele aldı. Cumhuriyet Halk Partisi heyetinin raporuna dayandırılan haberlerde, Çankırı’da bir vatandaşın çocuğunun ‘Recep Tayyip’ ismini değiştirmek istediği fakat nüfus müdürlüğündeki memurların tayinleri çıkacağı korkusuyla ismi değiştirmedikleri iddia ediliyordu. Haberler, isim değişikliğinin nüfus müdürlüğünde değil, mahkemelerde yapılıyor olması dolayısıyla eleştirildi. Çankırı Valiliği de böyle bir “talebe ilişkin randevu ya da resmi bir başvurunun bulunmadığı tespit edildiği” açıklaması yaptı. 

Faruk Bildirici, haberlere ilişkin şöyle yazdı: “Belli ki, raporda yazılanlar baştan tümüyle doğru kabul edilmiş; orada yazılanlar hiçbir şekilde sorgulanmadan doğruymuş gibi aktarılmış. Oysa bu haberlerde olduğu gibi, gazetecinin görevi önüne gelen metni aynen aktarmakla sınırlı olamaz. Metinde hatalar, eksikler varsa onları tamamlaması, eksikleri gidermesi gerekir. Raporların aynen aktarıldığı haberleri Türkiye medyasında ilk kez görmüyoruz. Asıl sorun, şüpheci gazetecilik ve sorgulama refleksindeki zayıflamada…”

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.