Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmeden önce konuştu: “Biri bizi suçlarsa, ‘Neden kendinize bakmıyorsunuz?’ derim”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile İsviçre‘nin Cenevre şehrinde yapacağı görüşmeden önce NBC News kanalına konuştu. Rusya hakkında siber saldırı suçları ve insan hakları ihlalleri konularında yapılan eleştiriler karşısında kendisini savunan Putin, “Bir atasözümüz var: ‘Çirkinseniz aynaya kızmayın.’ Biri bizi bir şey için suçlarsa derim ki ‘Neden kendinize bakmıyorsunuz? Aynada kendinizi göreceksiniz, bizi değil’” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden ile Cenevre’de yapacağı görüşmeden önce NBC News’a demeç verdi. Putin, Rusya’nın Batı’da meydana gelen siber saldırılardaki rolü ile ilgili iddialara ve insan hakları ihlalleri konusundaki eleştirilere, karşı argümanlar ile cevap verdi.

Muhalif lider Aleksey Navalni ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Putin, Navalni’nin hapisten sağ olarak çıkacağına dair herhangi bir garanti vermeyi reddetti. Navalni söz konusu olduğunda kullandığı “o kişi” tabirini kullanmaya devam eden Putin, muhalif ismin tutukluluğunun devam etmesinin kendi kararı olmadığını söyledi ve Rus hapishanelerindeki tıbbi hizmetlerin kötülüğüne dikkat çekti:

“Bakın, bu ülkede bu tür kararlar başkan tarafından alınmıyor. Birini serbest bırakıp bırakmamak mahkemenin kararıdır. Sağlığa gelirsek, cezaevindeki tüm bireylerin sağlığından ilgili cezaevinin yönetimi sorumludur ve muhtemelen cezaevlerinde çok iyi durumda olmayan tıbbi hizmetler mevcut. Tüm bunlar cezaevi yönetiminin sorumluluğundadır.” 

Navalni’nin hapisteki durumuna ilişkin Putin, ilgili cezaevinin sağlık hizmetlerini düzgün biçimde vereceğini umduğunu ancak uzun zamandır böyle yerleri ziyaret etmediğini dile getirdi.

“Kimseyi öldürmek gibi bir alışkanlığımız yok”

Putin, muhalif grupların bastırılması hakkında yöneltilen soruya ise bu grupların, “yabancı ajanlar” olarak yasaklandıklarını ve ABD’de daha sert yasaların yürürlükte olduğunu söyleyerek cevap verdi.

Navalni’nin zehirlenmesi ve diğer muhaliflerin öldürülmesi ile ilgili Putin, “Kimseyi öldürmek gibi bir alışkanlığımız yok” dedi. 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’na saldıranlardan biri olan Ashli Babbitt’in öldürülmesini suikast olarak nitelendiren Putin, “Kongreye giren ve bir polis tarafından vurularak öldürülen kadına suikast emrini siz mi verdiniz?” diye sordu.

Babbitt, binayı basan isyancılar tarafından parçalanan Speakers Lobby’ye açılan bir kapıdan tırmanırken polis tarafından vurulmuştu.

“Kongreye siyasi taleplerle geldiler, bu siyasi görüşler için zulüm değil mi?”

Putin, ocak ayında ABD’de yaşanan protestolar hakkında konuşmaya devam ederken protestocuları “siyasi mahkûmlar” diye nitelendirerek, “Kongreye siyasi taleplerle geldiler. Bu, siyasi görüşler için zulüm değil mi?” dedi.

Muhabir Keir Simmons, Putin’in insan hakları sorularını yanıtlamaktan kaçınmak için “whataboutism” (bir suçlamaya veya zor bir soruya karşı suçlamada bulunarak veya farklı bir konuyu gündeme getirerek yanıt verme tekniği) kullandığını dile getirdi. Putin ise, “Bana bir soru sordunuzCevabımdan hoşlanmadığınız için sözümü kesiyorsunuz. Bu yakışıksız bir şey” diye konuştu.

Putin sözlerine, “Söylediklerimin kişisel olarak seninle bir ilgisi yok ama biri bizi bir şey için suçlarsa derim ki ‘Neden kendinize bakmıyorsunuz? Aynada kendinizi göreceksiniz, bizi değil.’ Bunda olağandışı bir şey yok” diye devam etti.

Putin, Biden ile mahkûm takası için görüşmeye hazır olduğunu ve Rusya’da tutulan ABD’liler ile ABD’de tutulan Rusları takas edebileceklerini de belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden ise Putin’in açıklamaları hakkında gazetecilere, “Navalni’nin ölümü, Rusya’nın temel insan haklarına riayet etme niyetinin çok az veya hiç olmadığının bir başka göstergesi olacaktır” dedi.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.