Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komitesi tarafından yayımlanan e-postalar, eski Başkan Trump’ın seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmek için elinden geleni yaptığını ortaya koydu

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Kasım 2020’de düzenlenen başkanlık seçiminin ardından eski Başkan Donald Trump’ın, seçimlerde seçmen ve oy sahtekârlığı yapıldığına dair komplo teorileri ürettiği ve birçok Adalet Bakanlığı yetkilisine baskı uyguladığı ortaya çıktı. Salı günü (15 Haziran) e-postaları yayımlayan Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komitesi Başkanı Carolyn Maloney, “Bu belgeler, Başkan Trump’ın kaybettiği bir seçimin sonuçlarını kendi lehine çevirmek için küstah bir girişimle ulusumuzun baş kolluk kuvvetlerini yozlaştırmaya çalıştığını gösteriyor” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komitesi tarafından yayımlanan e-postalar, Kasım 2020’deki seçimi kaybeden Donald Trump’ın seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmek için komplo teorileri ürettiğini ve üst düzey ABD kolluk kuvvetleri yetkililerine baskı yaptığını ortaya çıkardı.

Yayımlanan e-postalardan, Trump ve yakın çevresinin aralık ve ocak aylarında komplo teorileri ile iktidara tutunmak için büyük bir uğraş verdiği ancak bu uğraşlar karşısında şaşkınlık yaşayan Adalet Bakanlığı yetkililerinin, baskılara direnç gösterdiği anlaşılıyor.

Yayımlanan belgelerde, dönemin Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows ile özel avukat Kurt Olsen tarafından Adalet Bakanlığı yetkililerine birçok kez teklif yapıldığı görülüyor. Ancak Adalet Bakanlığı yetkililerinin, Trump’ın yakın çevresinden bazı isimler aracılığıyla gelen bu teklifleri dikkate almadığı ve çok sayıda mahkemenin de çeşitli eyaletlerde seçim sonuçlarını bozmaya çalışan davaları reddettiği biliniyor.

Söz konusu belgeleri yayımlayan Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komitesi Başkanı Carolyn Maloney, “Bu belgeler, Başkan Trump’ın kaybettiği bir seçimin sonuçlarını kendi lehine çevirmek için küstah bir girişimle ulusumuzun baş kolluk kuvvetlerini yozlaştırmaya çalıştığını gösteriyor” dedi.

“Tamamen delilik”

Belgelerde, eski Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows‘un, Adalet Bakanlığı yetkililerine seçim verilerinin Avrupa’dan askeri uydular ve CIA’nın bilgisi dahilinde değiştirildiğini iddia eden “Italygate” adlı bir komplo teorisi dahil olmak üzere seçmen sahtekârlığına ilişkin tüm iddiaları soruşturmaları için talimat verdiği görülüyor.

Trump’a sıkı sıkıya bağlı olan Meadows, 1 Ocak’ta, o zamanki Başsavcı Vekili Jeffrey Rosen‘a “Italygate” teorisini detaylandıran bir YouTube videosu gönderdi. Rosen, videoyu vekâleten başsavcı yardımcısı olan Richard Donoghue‘ye iletti. Donoghue ise bu iddiayı “Tamamen delilik” diye yanıtladı.

Belgeler, Trump’ın Rosen’a Adalet Bakanlığı’nın seçim sahtekârlığı iddialarını ele alması için baskı yaptığını da ortaya koydu.

“Kesinlikle reddettim, Giuliani’ye özel muamele yapmayacağımı söyledim”

E-postalar, Rosen’ın seçime ilişkin iddialar hakkında Adalet Bakanlığı yetkilileri ile Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani arasında görüşme ayarlamayı reddettiğini gösterdi.

Rosen, 1 Ocak’ta Adalet Bakanlığı’ndan bir meslektaşına şunları yazdı: “Kesinlikle reddettim, Giuliani’ye veya ‘tanıklarından’ herhangi birine özel muamele yapmayacağımı söyledim ve Giuliani ile bunların hiçbirini konuşmayacağımı bir kez daha teyit ettim.” Giuliani, Trump’ın sahte seçim iddialarının organize edilmesinde önemli rol oynamıştı.

İki hafta sonra 29 Aralık’ta, Trump’ın Beyaz Saray’daki bir asistanı, Rosen ve diğer Adalet Bakanlığı avukatlarına ABD Yüksek Mahkemesi’ne dosyalamaları istenen bir yasal taslak özeti gönderdi. Ancak Adalet Bakanlığı isteneni yapmadı. E-postalara göre, Trump’ın yasal taslak özetinin yazılmasında yer alan Marylandli avukat Kurt Olsen, Rosen ile tekrar görüşmeye çalıştı ancak başarısız oldu.

Trump’ın desteklediği taslakta, koronavirüs salgınında posta ile oylamayı genişletmek için Georgia, Michigan, Wisconsin, Arizona, Nevada ve Pensilvanya’nın oy kullanma prosedürlerinde yapılan değişikliklerin hukuka aykırı olduğu savunuldu. Biden, bu eyaletlerdeki seçimleri önde tamamlamıştı.

“Bunun sonuçsuz kalmasına izin veremeyiz”

Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komitesi, Meadows ve Donoghue dahil olmak üzere eski yetkililerin yazılı ifade vermelerini talep etti. Komite, Rosen’ın ifadesini ise 21 Mayıs’ta istemişti.

Demokrat Kongre üyesi Eric Swalwell, MSNBC’ye şunları söyledi: “Bu e-postaların gönderilmemesi daha şaşırtıcı olurdu. Amerikan seçmeninin iradesini yok saymak için Adalet Bakanlığı üzerinde oluşturduğu baskı, Trump’ın imajına uygun bir şey. Açıkçası, bunun sonuçsuz kalmasına izin veremeyiz.

Kongre, Biden’ın seçim zaferinin resmi olarak onaylanmasını durdurmaya çalışan Trump destekçilerinin düzenlediği, 6 Ocak saldırısını da araştırıyor. Başsavcı Merrick Garland, alı günü (15 Haziran) yaptığı açıklamada, saldırıyla ilgili olarak yaklaşık 500 kişinin tutuklandığını açıkladı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.