Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman iç istihbaratı: Koronavirüs tedbirlerine karşı düzenlenen protestolar aşırı sağa ivme kazandırdı

Almanya’da, koronavirüs ile mücadele kapsamında hükümet tarafından alınan önlemlere tepki gösteren radikal gruplar 2020 yılından beri koronavirüs karşıtı protestoları istismar ediyor. Aşırı sağ ve sol unsurların istismarı sonucunda karantina önlemlerinin alınmaya başlandığı günlerden itibaren ülke içinde yaşanan suç sayısındaki artış, Almanya’nın iç istihbarat birimi Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) raporlarına da yansıdı.

BfV tarafından yapılan açıklamada, hükümetin koronavirüs salgınını engellemeye yönelik tedbirlerine karşı çıkan protestoların, aşırı sağa ivme kazandırdığı için Almanya’da siyasi motivasyonlu suçların sayısının arttığı belirtildi.

Salı günü (15 Haziran) yayımlanan yıllık raporda, 2020 yılında kaydedilen 44 bin 692 siyasi motivasyonlu suçun yarısından fazlasının aşırı sağ radikaller tarafından işlendiği açıklandı.

BfV İç Güvenlik Dairesi Başkanı Thomas Haldenwang, raporu sunmak üzere düzenlediği toplantıda, “Aşırılık yanlıları ve teröristler karantina önlemlerine uymuyor” dedi.

“Aşırı sağcı şiddet suçları yüzde 10,6 oranında arttı”

Almanya, şiddet yanlısı aşırı sağ eğilimlerde yaşanan artışa çözüm yolu bulmaya çalışıyor. Raporda, geçen yıl şubat ayında Hanau kasabasında dokuz göçmenin ölümüne yol açan silahlı saldırı gibi aşırı sağcı şiddet suçlarının, yüzde 10,6 oranında arttığı ortaya çıktı.

BfV tarafından geçen nisan ayında yapılan açıklamada, koronavirüs önlemlerine karşı şiddet içeren protestolar düzenleyen “Querdenker” adlı gruba ait bazı kişileri kapsayan bir gözetim ve takip sürecine başlandığı belirtilmişti.

Querdenker adlı grup 2020 yılında, Stuttgart’ta ufak çaplı gösteriler ile gündeme gelmiş ve bu grubun gösterilerinin giderek büyüdüğü gözlemlenmişti.

Aynı zamanda BfV sözcüsü Angela Pley, koronavirüs karşıtı protestoların istismar edildiğini söyleyerek söz konusu grubun üyelerinin koronavirüs ile mücadelede alınan önlemleri protesto etmekten öte, “siyasi bir motivasyon” ile çeşitli gösteriler yaptığını ifade etmişti.

Ağustos ayında ise protestocular, Reichstag Parlamento Binası’nın merdivenlerini basarak bayrak salladı. Görüntülerin yayılmasının ardından önde gelen Alman politikacılar bu durumu kınadı.

Bir diğer önemli nokta, Alman Reich’ına (1943’ten 1945’e kadar Almanya’nın resmi adı) bağlılık iddiasında bulunan aşırı sağ gruplardan oluşan bir ağın üye sayısının, koronavirüs kısıtlamalarını protesto eden gruplarla temasa geçerek artması oldu.

Nitekim raporda da koronavirüs kısıtlamalarına karşı protestoların, radikal sağ unsurların tesirinde kaldığı belirtildi. Raporda ayrıca, “Aşırı sağcı gruplar koronavirüs tartışmasını ele alarak, hükümetin koronavirüs önlemlerini eleştirdiler” denildi.

Rapora göre, 2020’de sol şiddet suçlarının sayısı da arttı. Aşırı sol unsurlar çoğunlukla polis ile güvenlik makamlarını ve protestolardaki aşırı sağcı göstericileri hedef aldı.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.