Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK-BİSAM, mayıs ayının “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” raporunu yayımladı: “Açlık sınırı 2 bin 822 lira, yoksulluk sınırı 9 bin 762 lira oldu”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)-Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Mayıs 2021 Dönem Raporu”nu yayımladı. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı mayıs ayında 2 bin 822 lira oldu. Açlık sınırının 18 yılda altı kat arttığını ortaya koyan araştırmaya göre yoksulluk sınırı, 9 bin 762 lira.

DİSK-BİSAM’ın açıkladığı mayıs ayı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” raporunda, 2003 yılının Mayıs ayında, dört kişilik bir ailenin günlük en az 15,9 liraya sağlıklı beslenebildiği, günümüzde ise bu miktarın 94,1 lira olduğu belirtilerek, “18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 5,91 kat arttı. Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 5,37 kat oldu. Açlık sınırındaki artış genel enflasyonda yaşanan artıştan daha fazla oldu” denildi.

İzmir’de açlık sınırı, 3 bin 43 lira olarak belirlendi

Araştırma kapsamında üç büyük şehrin, Mayıs 2021 dönemi açlık sınırı verileri de hesaplandı. Buna göre İzmir’de açlık sınırı, 3 bin 43 lira olarak belirlendi. İzmir’i, 2 bin 982 lira açlık sınırı ile İstanbul takip etti. Ankara’da ise açlık sınırı 2 bin 771 lira olarak tespit edildi.

“Ücretsiz izne çıkartılan bir işçi, aylık bin 431 lira ile geçimini sağlamak durumunda”

Raporda, koronavirüs salgını sürecinde ücretsiz izne gönderilenlere yönelik başlatılan “nakdi ücret desteği” miktarının günlük 47,70 lira olduğuna dikkat çekildi: “Koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması amacıyla 4447 sayılı Kanun’un (İşsizlik Sigortası Kanunu) geçici 24. maddesi kapsamındaki kişilere, ücretsiz izne çıkarıldıkları veya işsiz kaldıkları dönem için İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ve İŞKUR tarafından ‘nakdi ücret desteği’ (Ücretsiz İzin Ödeneği) yapılmaktadır. 2021 yılı için ise nakdi ücret desteği miktarı, günlük 47,70 liradır. Buna göre, ücretsiz izine çıkartılan bir işçi, aylık bin 431 liraya geçimini sağlamak durumundadır. Bu tutar, açlık sınırının yaklaşık yarısıdır. Asgari geçim indirimi ile beraber iki çocuklu, eşi çalışmayan bir asgari ücretli eline geçen 2 bin 960 TL ile ancak dokuz gün ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Buna göre asgari ücretli dokuz günlük ücrete bir ay çalışıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.