Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da IKEA şirketine, çalışanlarının ve müşterilerinin bilgilerini gizlice topladığı gerekçesiyle 1 milyon euro para cezası verildi

Fransa’da, İsveç kökenli mobilya ve dekorasyon firması IKEA’ya, 2000-2012 yılları arasında yüzlerce çalışanının ve müşterisinin bilgilerini gizlice topladığı ve çalışanlarını yasal olmayan bir şekilde gözetlediği gerekçesiyle 1 milyon euro para cezası verildi.

İsveç merkezli mobilya firması IKEA’nın Fransa koluna ve aralarında şirketin eski yöneticileri ile polis yetkilileri de bulunan 15 kişiye, çalışanların ve müşterilerin kişisel verilerini ihlal suçlaması ile dava açılmıştı. Şirket, yargılandığı davada suçlu bulundu ve mahkeme IKEA’yı 1 milyon euro tazminat ödemeye mahkûm etti.

Reuters’ın haberine göre IKEA Fransa, 2000’li yılların başından 2012 yılına kadar çalışanlarının ve müşterilerinin banka bilgileri de dahil olmak üzere kişisel verilerini ihlal etti. Sahte çalışanları paravan olarak gösteren şirket, görevliler hakkında raporlar hazırlattı. 

Basında çıkan diğer haberlere göre ise Versailles Mahkemesi, IKEA’nın eski CEO’su Jean-Louis Baillot’yu, çalışanlara, iş başvurusu yapan kişileri gözetlemek için yasadışı bir sistem kurulması emri verdiği gerekçesiyle iki yıl ertelemeli hapis ve 50 bin euro para cezasın çarptırdı.  

Versailles Savcısı Pamela Tabardel 30 Mart tarihinde, bu davanın nihai amacının kitlesel gözetim tehlikesine karşı özel hayatın gizliliğinin korunması olduğunu söyleyerek IKEA Fransa kolu hakkında 2 milyon euro para cezası talep etmişti. 

IKEA’nın Fransa’da 34 mağazası ve 10 binden fazla çalışanı bulunuyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.