Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan Parlamentosu, LGBTİ+ karşıtı tasarıyı yasalaştırdı, muhalefet ve insan hakları örgütleri sert tepki gösterdi

Macaristan Parlamentosu, gençlerin okullarda, eşcinsellik ve cinsiyet değiştirme konularında bilgi edinme haklarını kısıtlayan yasa teklifini onayladı. İktidar partisi Fidesz’in sunduğu tasarıya, insan hakları kuruluşları ve muhalefet partileri tepki gösterdi.

Macaristan Parlamentosu, gençlerin okullarda eşcinsellik ve cinsiyet değiştirme konuklarında bilgi edinme haklarını kısıtlayan yasa teklifini onayladı. Macaristan Ulusal Meclisi, Başbakan Victor Orban’ın partisi Fidesz tarafından sunulan yasa tasarısını 157 oy ile kabul etti. Kabul edilen yasaya göre okullarda ve televizyon yayınlarında eşcinsellikle ilgili bilgi veren içerikler kaldırılacak.

RTL Klub, bu yasa ile birlikte Harry Potter, Bridget Jones ve Billy Elliot filmlerinin büyük olasılıkla gece geç saatlerde ve artı 18 ibaresiyle yayınlanacağını açıkladı.

Tasarının onaylanmasının ardından konuşan hükümet sözcüsü, “Belirli bir yaşın altındaki çocukların yanlış anlayabileceği, gelişimleri üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilecek ya da çocukların gelişmekte olan ahlaki değerlerini ve dünya görüşlerini değiştirebilecek içerikler var” dedi.

Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde ortak aday ile katılmaya hazırlanan muhalefet bloku, tasarının onaylanmasına sert tepki gösterdi. Parlamentodaki oylamadan önce binlerce kişi yasa taslağını protesto etti. Uluslararası Af Örgütü’nün Macaristan ayağı, yasanın kabulünü “LGBTİ+ hakları ve Macaristan için karanlık bir gün” olarak nitelendirdi. 

The Hatter isimli LGBTİ+ hakları kuruluşu tarafından yayımlanan açık mektupta, “Politikacılar, çocukların hayatını feda ediyor” ifadelerine yer verildi. “LGBTİ+’ları Macar toplumunda görünmez kılmaya çalışıyorlar” diyen İnsan Hakları İzleme Örgütü‘nden Lydia Gall da hakların ihlal edildiğini söyledi. 

Avrupa Parlamentosu’ndaki liberal grupta yer alan Macar muhalefetinin üyesi Anna Donath, Avrupa Birliği (AB) makamlarını derhal göreve çağırdı. Donath, “Yasa, Avrupa demokratik toplumlarının temel değerleri ve Macar vatandaşlarının değerleri ile bağdaşmıyor ve Orban hükümetinin LGBTİQ haklarına yönelik utanç verici saldırıların sonuncusu” dedi. 

Gelecek yıl yapılacak seçimlere hazırlanan Orban, ülke içerisindeki göçmenlere ve eşcinsellere yönelik söylemleri ile Macaristan’da kutuplaşmaya neden olmuştu. 

Macaristan’da eşcinsel evlilik resmi olarak tanınmıyor ve sadece heteroseksüel çiftler evlat edinebiliyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.