Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Peru’da sosyalist aday Pedro Castillo, sağcı aday Keiko Fujimori’nin itirazlarına rağmen seçimde elde ettiği zaferi kutluyor

Peru’da 6 Haziran’da yapılan devlet başkanlığı ikinci tur seçimlerini, sosyalist aday Pedro Castillo kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre sandıktan birinci çıkan Castillo, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda zaferini kutladı ve Twitter profilini, “Peru Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı” olarak güncelledi. 

Peru Ulusal Seçim Süreçleri Ofisi’nin (ONPE) son verilerine göre, Özgür Peru Partisi’nin adayı Pedro Castillo, devlet başkanlığı ikinci tur seçimlerini, 8 milyon 804 bin 439 oy alarak kazandı

Sandıkların tamamının sayıldığı Peru’da kesin olmayan sonuçlara göre, Popüler Güç Partisi’nin adayı sağcı Keiko Fujimori ise 8 milyon 735 bin 472 oyla ikinci oldu. 

Resmi sonuçların ne zaman açıklanacağı henüz netlik kazanmadı ancak zaferini ilan eden Castillo’nun destekçileri kutlamalara başladı. Fujimori ise seçimlerde hile olduğunu öne sürerek 100’e yakın sandıkta, 500 binden fazla oya itiraz edeceklerini duyurdu. 

1990-2000 yılları arasında ülkeyi yöneten Alberto Fujimori’nin kızı olan Keiko Fujimori, dün şehir merkezinde yaptığı bir mitingde destekçilerine seslendi. Oy pusulalarının yeniden sayılması ile işlerin yoluna gireceğini söyleyen Fujimori, “Her koşulda savaşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Castillo ise sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamada, “Yeni bir dönem başladı” dedi. “Milyonlarca Perulu, haysiyetlerini ve adaletlerini savunmak için ayağa kalktı” diyen Castillo, tüm Peru halkına teşekkür etti.

Ülkede 11 Nisan’da yapılan devlet başkanlığı birinci tur seçiminde sosyalist aday Castillo, oyların yüzde 19,83’ünü alarak yarışı ilk sırada tamamlamış, sağcı aday Fujimori ise yüzde 13,37 ile ikinci sırada yer almıştı.

Seçimi kazanan aday, Peru’nun bağımsızlığının 200’üncü yıl dönümü olan 28 Temmuz’da yeni hükümeti devralacak ve 2021-2026 döneminde görev yapacak.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.