Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEVA Partisi kurucularından Ahmet Faruk Ünsal: “HDP cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda gücünü gösterirse, ikinci turda iki aday da kapısını çalacaktır”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi kurucularından, siyasetçi ve çözüm sürecinde akil insanlar heyetinde yer alan Ahmet Faruk Ünsal, ittifaklar ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) cumhurbaşkanlığı seçimindeki durumunu değerlendirdi. HDP’nin birinci turda kendi adayını göstermesi gerektiğini söyleyen Ünsal, “HDP, birinci turda gücünü gösterdikten sonra her iki aday da kendisinin kapısını çalacaktır. İkinci turda ise desteği ile seçilecek olan cumhurbaşkanının resmi ortağı olacaktır” dedi.

Ahmet Faruk Ünsal, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın önümüzdeki seçimlere yine kendi bileşenleri ile, HDP’nin ise 2018’de olduğu gibi ayrı gireceğini belirterek, “Cumhurbaşkanlığı seçimi için Cumhur İttifakı adayını açıkladı. Millet İttifakı ise şu anda adını bilmediğimiz bir aday açıklayacak. Fakat biz bütün kamuoyu yoklamalarında seçimin çok açık bir şekilde ikinci tura kalacağını görüyoruz. Tayyip Erdoğan’ın birinci turda kazanamayacağını görüyoruz. HDP’ye herhangi bir şekilde tavsiyede bulunmak gibi bir durum anlaşılmasın, böyle bir nezaketsizlik yapmak istemem. Rasyonel olan HDP’nin birinci turda kendi adayını çıkarmasıdır. Çünkü seçim ikinci tura kalacağından HDP kime destek verir ise o cumhurbaşkanı olacak” dedi.

Ünsal konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Seçimde hiçbir aday HDP ve seçmenini kriminalize edemez”

“Bu aynı zamanda birinci turda hiçbir adayın HDP seçmeni ve HDP’yi krimanalize etmemesini doğuracaktır. Seçimin ve kampanyanın dilini rehabilite etmiş olacaktır. İkinci tura gidildiği zaman HDP, kendi gücünü gördüğü için rahatlıkla pazarlıklar ya da hangi adaya destek verirse o aday seçileceği için, seçilecek aday üzerinden doğrudan hak sahibi olacaktır. O yüzden tekrar ediyorum bir nezaketsizlik yapmak istemem ama rasyonel olanın HDP’nin birinci turda kendi adayını gösterip, ikinci turda seçilecek olan cumhurbaşkanı üzerinden hisse sahibi olmasıdır diye düşünüyorum.”

“HDP’nin kapısı çalınacak, HDP cumhurbaşkanının resmi ortağı olacaktır”

Ünsal, ikinci tura kalmış bir cumhurbaşkanlığı seçiminde adayların mutlaka HDP’nin kapısını çalacağını belirterek, “HDP ikinci turda desteği ile seçilecek olan cumhurbaşkanının resmi ortağı olur. Herkes yaşanan süreçten belli tecrübeler biriktirdi. Dolayısıyla mutlaka seçilmek isteyen hatta seçilmeye mecbur ve mahkûm olan birinin çalmayacağı kapı olmayacağını düşünüyorum. İstanbul’daki ikinci seçimde Tayyip Erdoğan, avukat ve devlet görevlisi bile olmayan birini İmralı’ya gönderip, Öcalan’dan mektup getirtip okuttu. Dolayısıyla Tayyip Erdoğan’ın seçilmeye mahkûm olduğu için çalmayacağı kapı yoktur” dedi.

DEVA Partili Ünsal, Sedat Peker videolarının siyaset ve toplum üzerindeki etkileri ve bu konuda muhalefete getirilen eleştirilere de değindi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.