Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mickey Levy: Cizre’den başlayıp İsrail parlamentosu başkanlığına uzanan hikâye

İsrail’de 12 yıllık Netanyahu dönemine son veren sekiz partili koalisyon hükümetinin parlamento başkanı olarak seçilen Mickey Levy’nin hikayesi Şırnak’ın Cizre ilçesine kadar uzanıyor. Sefarad Yahudisi bir Kürt aileden gelen Levy, 2013’ten bu yana İsrail siyasetinde boy gösteriyor. 70 yaşındaki yeni Knesset (İsrail Parlamentosu) Başkanı Mickey Levy’nin hikâyesini Gökalp Badak derledi.

İsrail’de Binyamin Netanyahu’nun başbakanlık koltuğundaki 12 yıllık dönemi, geçen pazar günü (13 Haziran) sona erdi ve Yamina Partisi lideri aşırı sağcı Naftali Bennett ve Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Yair Lapid liderliğindeki “Değişim Koalisyonu”, İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) güvenoyu aldı. Gelecek Var) Partisi lideri Yair Lapid liderliğindeki yeni “Değişim Koalisyonu’na” onay verdi. Yeni koalisyon hükümeti, çeşitli görüşlere sahip sekiz farklı partiden oluşuyor. 

Bennett’in başbakanlığında kurulan yeni koalisyon hükümetinin meclis başkanlığına ise 70 yaşındaki Mickey Levy seçildi. Yesh Atid Partisi’nin milletvekili olan Levy, Netanyahu yanlısı blokun meclis başkanı adayı olan Şas Partisi Milletvekili Yaakov Margi ile yarıştı. Levy, 120 sandalyeli parlamentoda 67 milletvekilinin desteğini alarak yeni koalisyon hükümetinin meclis başkanı oldu.

İsrail’in 24. Meclis Başkanı olan Levy, bu görevi 13 Haziran Pazar günü, Netanyahu’nun meclis başkanı olan Likud Partisi Milletvekili Yariv Levin’den devraldı.

Sefarad Yahudisi bir Kürt aileden gelen Levy, 2015 yılında Erbil merkezli Rudaw ile bir röportaj yapmış ve röportajda Kürt olmaktan gurur duyduğunu söylemişti. Atalarının şimdi İsrail’in bulunduğu yere, Kudüs‘ü Haçlı işgalinden kurtaran Selahaddin Eyyubi’den çok daha önce geldiğini vurgulayan Levy, şunları söylemişti:  

“Ailem Kürdistan’dan, Cizre’den. Cizre’nin küçük bir köy olduğunu zannediyordum ama şu an büyük bir kent olduğunu ve Türkiye’nin parçası olduğunu duyuyorum. Bunu gerçekten bilmiyordum. Ailem İsrail’e gelince, ben Kudüs’te doğmuşum. Şimdi evliyim ve dört çocuğum var. Eşim Kürt değil. Kürtçe’yi konuşmakta yeterli değilim ama gayet iyi anlıyorum. Evimizde sürekli Kürtçe konuşurduk. Ben de Kürtçe’yi geçmişte iyi konuşurdum ama artık öyle değil. Biliyor musunuz, Kudüs’te yüzde yüz Kürt olan bir mahallede doğdum. Knesset’e yakındı. Orada o zamanlar kimse İbranice konuşmazdı. Sadece Kürtçe konuşurlardı. İyi bir histi. Şimdi bile insanlara Kürt mahallesini sorsanız, benim doğduğum yeri gösterirler.”

Levy, söz konusu röportajda Filistin sorunu ile ilgili olarak ise partisi Yesh Atid’in “iki devletli çözümden” yana olduğunu belirtmişti. Rudaw muhabirinin Filistinliler’in de Kudüs’ü kendi devletlerinin başkenti olarak gördüklerini hatırlatması üzerine Levy, Kudüs’ün tarihin en eski dönemlerinden bu yana bir Yahudi kenti olduğu ve Kuran’da dahi Kudüs’ten “Müslümanlar’ın başkenti” olarak bahsedilmediği yanıtını vermişti.

Leyv, Kürtler’in bağımsız bir devlete sahip olmalarını kişisel olarak desteklediğini ancak partisi Yesh Atid içinde henüz böyle bir tartışmanın yapılmadığını söylemiş ve parti organlarında bağımsız bir Kürt devletinin kurulması için bir tartışma başlatmaya çalışacağını, bu konuda inancının tam olduğunu vurgulamıştı.

Mickey Levy kimdir?

Meclis başkanı olmasının ardından kökeni nedeniyle kamuoyunun dikkatini çeken Levy’nin ailesi Cizre’den İsrail’e göç eden Yahudi bir Kürt ailesi. Levy, 1951 yılında Kudüs’te doğdu fakat Sefarad Yahudisi olan ailesi, Levy doğmadan önce Cizre’den İsrail’e göç etti. 

Evli ve dört çocuk babası olan Levy, Kudüs’ün banliyösü Mevaseret Zion’da yaşıyor. Askerliğini İsrail Ordusu (IDF) Paraşütçüler Tugayı’nda yapan Levy, ordudaki görevinin ardından İsrail güvenlik güçlerine katıldı.

Levy, İsrail güvenlik güçlerinde 2000 ile 2004 yılları arasında Kudüs Bölge Polisi Komutanı olarak görev yaptı ve 2002 yılında Knight of Good Government (İyi Hükümet Şövalyesi) ödülünü kazandı. Levy bunun yanı sıra, Channel 2’nun “Yılın Toplum ve Güvenlik Adamı” da dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazandı.

Levy, İsrail güvenlik güçlerinde üst düzey pozisyonlarda görev alırken 2000-2005 yılları arasındaki El Aksa İntifadası (İkinci İntifada) esnasında Kudüs’te meydana gelen terör saldırılarının önlenmesinde önemli rol oynadı. 

İsrail güvenlik güçlerinden tümgeneral rütbesiyle emekli olan Levy, daha sonra İsrail’in ABD – Vaşington’daki büyükelçiliğinde İsrail Polis Ataşesi olarak görev yaptı.

Levy ayrıca, Hayfa Üniversitesi’nde siyasetbilimi alanında lisans eğitimi aldı ve İngiltere’deki Derby Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi gördü. İsrailli otobüs şirketi Egged Ta’avurah’ın CEO’su olarak görev yapan Levy, Rusya ve Brezilya’da iç güvenlik ve kentsel güvenlik danışmanlığı yaptı. Levy aynı zamanda, sporda şiddeti önlemek için kurulan Value Sports’un ve Kudüs’te yer alan kültür merkezi Variety’nin de yönetim kurulu üyesi.

İsrail siyasetinde Mickey Levy’nin rolü

2013 yılındaki seçimlerinden önce Yesh Atid’e katılan Levy, partisinin seçimlerde 19 sandalye kazanmasının ardından meclise girdi. Daha sonra ise Yesh Atid’in Netanyahu’nun Likud Partisi ile yaptığı koalisyon anlaşmasının ardından 33. hükümetin Maliye Bakan Yardımcısı olarak atandı.

Görevine hızlı bir başlangıç yapan Levy, İsrail Vergi Dairesi’nden sorumlu oldu ve bu süre zarfında kaydedilmemiş sermayeye ve vergi tahsilatının genişletilmesi meselelerine odaklandı. Levy’nin teşvik ettiği politikalar nedeniyle, İsrail Vergi Dairesi, 2014 yılında tahmin edilenden 4 milyar daha fazla gelir topladı.

Levy, vergi toplamadaki yasal boşluklarını kapatmak ve vergi dairelerinin kayıtdışı sermayeye karşı mücadelesinde kurumu güçlendirmek için yapılan mevzuatı desteklerken vergi dairesi ile mali müşavirler, avukatlar, küçük ve orta ölçekli işletmelerin temsilcileri ve vergi danışmanları arasında bir yuvarlak masa kurdu. Levy, bu işin bir parçası olarak, sahadaki insanlarla ve İsrail Vergi Dairesi personeliyle doğrudan bir ilişki sürdürmek için ülkedeki tüm vergi dairesi ofislerini ziyaret etti.

Levy aynı zamanda, İsrail Vergi Dairesi ile İsrail güvenlik güçleri arasındaki ilişkiyi güçlendirerek ciddi vergi suçlarına karşı işbirliğini kolaylaştırdı ve bu çabası 2015 yılında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından takdir edildi.

Nisan 2019’daki parlamento seçimlerinde Levy’nin partisi Yesh Atid, Kahol Lavan Partisi (Mavi Beyaz) ile kurduğu ittifak sonucunda 35 milletvekili çıkardı ve Levy bir kez daha Knesset’e milletvekili olarak girdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.