Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği: 2020 yılında dünya genelinde 82 milyon 400 bin insan yerinden edildi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) İsviçre’nin Cenevre’de açıkladığı rapora göre, 2020 yılında dünya genelinde 82 milyon 400 bin insan şiddet ve insan hakları ihlalleri nedeniyle yerinden edildi. Raporda, insan göçünün hızlanarak artışında küresel iklim krizi, iç savaş ve çatışmaların kilit rol oynadığı belirtildi. Raporu açıklayan Filippo Grandi, “Koronavirüs salgını nedeniyle sadece 2020 yılı içerisinde 3 milyonu aşkın insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Birçoğu gelecek yıllar içinde başka ülkelere göç etmeye çalışabilir” dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) verilerine göre, 2020 yılı içinde 3 milyonu aşkın insan şiddet, işkence ve insan hakları gibi nedenlerle evlerini terk etmek zorunda kaldı. BMMYK’ye göre, en az 99 ülkenin koronavirüs salgınının yayılımını sınırlandırmak için sınırlarını kapatmasına karşın bu göç hareketinin önüne geçmek mümkün olmadı.

BMMYK’nin hazırladığı Global Trendler 2020 başlıklı raporda, yerinden edilen insan sayısı 82,4 milyon olarak açıklanırken Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 2020 yılı içindeki mülteci hareketlerinin büyük kısmını, çatışmalar ve küresel iklim krizi sebebiyle Mozambik, Etiyopya’nın Tigray bölgesi ve Afrika’nın Sahel bölgesinde yaşanan kitlesel insan hareketlerinin oluşturduğunu belirtti.  

Grandi, Suriye ve Afganistan gibi ülkelerde devam eden iç savaş ve çatışmalardan dolayı yüzbinlerce insanın yurtlarını terk etmek zorunda kaldığını ve koronavirüs önlemlerinin hafiflemesi ve sınırların açılmasıyla birlikte ülke içinde yerinden edilmiş binlerce insanın başka ülkelere göç etmeye çalışacağını beklediklerinin altını çizdi. 

Grandi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in son Orta Amerika ziyareti esnasında Guatemalalı mültecilere yönelik “Yasadışı yollarla ABD’ye gelmeyin” sözlerini ise “Umarım bu sözler ABD’nin göçmen politikasını yansıtmıyordur” diyerek yorumladı.

Geçen yıl Mozambik, Etiyopya’nın Tigray bölgesi ve Afrika’nın Sahel bölgesindeki iç karışıklıklardan dolayı 1 milyonu aşkın insan yurtları terk etmek zorunda kalmıştı. Grandi, bu ülkelere yönelik değerlendirmesinde “Eğer uluslararası topluluk bu bölgelerde yaşanan çatışmaları durduramazsa, bu sayılar katlanarak artacak” dedi.

Yerinden edilmiş insan sayısı, dünya nüfusunun yüzde 1’inden fazla

Verilere göre, şu an dünya nüfusunun yüzde 1’i yerinden edilmiş durumda. Bu insanların yüzde 42’si 18 yaşın altındayken 2018- 2020 yılları arasında 1 milyonu aşkın bebek evlerinden uzakta dünyaya geldi.

2020 yılının sonu itibarıyla 5,7 milyonu Filistinli, 3,9 milyonu Venezüelalı olmak üzere 30,4 milyondan fazla insan başka bir ülkede ikamet etmek zorunda kaldı.

48 milyon insan ülkelerinin içerisinde farklı bir yere taşınmak mecburiyetinde kalırken 4,1 milyon kişi ise iltica talebinde bulundu.

BM verilerine göre en çok sığınmacı kabul eden ülkeler ise şöyle: Türkiye (3 milyon 700 bin), Kolombiya (1 milyon 700 bin), Pakistan (1 milyon 400 bin), Uganda (1 milyon 400 bin). 

Kaynak: Associated Press

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.