Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Futbol Federasyonu’nun Roma ve Bakü gezisine katılan bedavacı spor yazarları

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazısında, futbol medyasından bazı isimlerin, milli takımın Avrupa Futbol Şampiyonası maçlarını izlemek üzere Roma ve Bakü’ye, Futbol Federasyonu’nun düzenlediği bedava turlarla gitmelerini ele aldı.

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarından önce de medyada etik dışı işler yapıldığını fakat iktidarla birlikte bunların daha da arttığını belirten Bildirici, son günlerde medyadan isimlerle ilgili gündeme gelen iddialara dair şöyle yazdı:

“Hadi Özışık’ın, suç örgütü yöneticisi Sedat Peker ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında arabuluculuğa soyunması; Veyis Ateş, Tahir Sarıkaya, Cem Küçük, Rasim Ozan Kütahyalı’nın Paramount Otel’de bedava tatil yaptıkları iddiaları; Veyis Ateş’in iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye dönmesini sağlamak üzere 10 milyon euroluk rüşvet işine aracılık ettiği iddiası ve Sezgin Baran Korkmaz’ın 12 gazeteciyi maaşa bağladığı iddiası şaşırtıcı olmadı. Sadece ne denli kötüye gidildiğini gösterdi, bu mesleğe ömrünü vermiş gerçek gazetecileri derinden yaraladı.”

Türkiye Futbol Federasyonu aracılığıyla milli takımın maçlarını izlemek için Roma ve Bakü’ye giden isimlerin bazılarının izledikleri maçlarla ilgili program yapmadıklarını ve yazı yazmadıklarını hatırlatan Bildirici, gazetecilerin masrafları başkaları tarafından karşılanan gezilere gitmemesinin evrensel bir gazetecilik ilkesi olduğunu, bedava gezilerin gazeteleri “körleştirdiğini” yazdı:

“Araya herhangi bir çıkar ilişkisi girince aktarılan bilginin nesnelliğine gölge düşer; güvenilirlik, inandırıcılık zedelenir. ‘Haber değeri’ dediğimiz evrensel kavram, bir geziye davet edilmek, ağırlanmak ile eşdeğer hale gelir. Gazeteci, tanıtım aracı konumuna indirgenir. En önemlisi de bu tip bedava geziler, gazetecinin eleştirel bakmasını engeller. Gazeteciyi körleştirir.”

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.